DuList IN

Kako iskoristiti ostatke povrća u ukusnim jelima

Voće i povrće

Čim nešto spremamo u kuhinji, trudimo se kuhati sa što više povrća jer znamo koliko je važno za zdravlje. No često nam ostane viška koji nije dovoljan za drugo jelo pa na kraju ostane u hladnjaku dok ne bude za smeće

Dakle, što učiniti s jednom mrkvom, nekoliko cvjetova brokule, cvjetače ili tikvicom koja nam ostane? Jednostavno – iskoristite ih u drugim jelima.

Temeljac

Svaki put kad vam ostane malo mrkve, celera, cvjetače ili nekog drugog povrća, narežite ga na manje komade i stavite u jednu vrećicu u zamrzivač. Kada sakupite dovoljnu količinu, napravite povrtni temeljac, odličnu bazu za mnoga jela.

Riža

S malo povrća koje ćete prethodno pirjati na maslinovu ulju i luku, možete složiti ukusnu rižu koja se može jesti sama, a može biti i prilog nekom mesnom jelu.

Umaci

Jednostavni umaci od rajčice mogu biti ukusniji ako u njih ubacite komadiće povrća. Imate li ukućane koji su protiv povrća u umacima, samo ih usitnite blenderom, kao da radite krem juhu. Nitko neće niti znati da je umak od rajčice s tjesteninom dodatno obogaćen vitaminima i hranjivim nutrijentima.

Napravite šareno varivo

Ovo je zapravo isto kao da radite tradicionalno varivo od kelja ili mahuna. Samo umjesto jednog tipa povrća možete staviti više, od mrkve, krumpira i graška ili primjerice mrkva, krumpir te cvjetovi brokule i cvjetače. Umjesto krumpira možete napraviti i obične žličnjake od vode i brašna s malo soli. Za nešto jači okus slobodno na početku pirjajte traku slanine ili primjerice suho meso.

Grickalice

Korjenasto povrće ili lisnato poput kelja mogu brzo i lako postati zdrave grickalice koje će vas na poslu zasititi i možda spriječiti da u trenutku krize posegnete za slatkišima. Mrkvu i slično povrće narežite na trakice pa ih malo posolite i pokapajte maslinovim uljem te ispecite u pećnici. Isto možete napraviti s ostacima kelja.

Polpete

Iskoristite zdrave žitarice poput kvinoje i amaranta pa napravite polpete s povrćem. Doista zdrav i ukusan obrok koji možete ponijeti na posao ili primjerice piknik.

tportal.hr

Pročitajte još

[FOTO] Sjajni uspjesi dubrovačkih plesača na natjecanju u Splitu

Dulist

IVANA MAROVIĆ IZ TAJLANDA ‘Jela sam škorpione, a otrovala se piletinom’

Dulist

[FOTO] UNIDU BookClub – inicijativa koja obogaćuje studentski život Dubrovnika

Nora Di Leo