Grad

Kad se može očekivati oporavak cruise tržišta u Europi?

Kad se može očekivati oporavak cruise tržišta u Europi?

Gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić održali su putem video veze sastanak s predstavnicima CLIA-e (Cruise Lines International Association), krovnog udruženja cruise industrije – glavnim direktorom za tržište Europe i Ujedinjenog Kraljevstva Ukkom Metsolom te direktoricom za područje Mediterana Mariom Deligianni, ističu iz Grada Dubrovnika u priopćenju.

Teme sastanka bile su stanje na tržištu kružnih putovanja i pokretanje operacija u sezoni 2021., uz osvrt na sve što CLIA, ali i Grad Dubrovnik, poduzimaju kako bi spremno dočekali oživljavanje aktivnosti na tržištu.

Predstavnici CLIA-e iskazali su optimizam da će, uz nastavak proizvodnje i distribucije cjepiva te nakon što se uklone međunarodne restrikcije koje vrijede za putovanja međunarodnoj razni, i cruise tržište na području Europe doživjeti oporavak u drugom i trećem kvartalu godine.

Kad se može očekivati oporavak cruise tržišta u Europi?

Direktor CLIA-e za Europu Ukko Metsola podsjetio je kako je tržište kružnih putovanja i u prošlosti uspješno prevladalo teške posljedice koje su se izrazito negativno odrazile na poslovanje, poput terorističkog napada 11. rujna ili financijske krize 2008. godine.

Velika pažnja posvećuje se zdravstvenim i sigurnosnim protokolima koje su ova društva usvojila još prošle godine, a istaknuto je kako su članice udruženja od srpnja prošle godine zabilježile 200 tisuća putnika bez većih, odnosno bez ikakvih, incidenata.

Direktorica za Mediteran Maria Deligianni istaknula je da su Hrvatska i Dubrovnik svakako na mapi CLIA-e u sezoni 2021., naglasivši kako je nužno pridobiti povjerenje državnih institucija u Hrvatskoj u uspostavljene sigurnosne i zdravstvene standarde jer se društva moraju na vrijeme pripremiti za pokretanje poslovanja.

Grad Dubrovnik će stoga već idućeg tjedna dogovoriti radni sastanak između CLIA-e i odgovornih predstavnika nadležnih ministarstava, poput Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova kao i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a kako bi se pravovremeno uspostavio dijalog i uspješno nadišle sve eventualne poteškoće.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist