Grad

Kad će se konačno urediti cesta u Čokolinu?

Iako je novoizgrađena Osnovna škola Montovjerna svoja vrata učeni­cima otvorila još u rujnu 2020. godine, stanovnici Čokolina nikako da doče­kaju najavljeno uređenje Ulice dr. Vladka Mačeka. O ovom smo problemu pisali još početkom 2020. godine, kada su iz Gradske uprave početak radova najavili za travanj. Tada nam je, pod­sjetimo, rečeno kako se sanacija Ulice dr. Vladka Mačeka planira izvesti u 2020., točnije početkom travnja te godine, za što su tada bila osigurana i sredstva u Proračunu. U to vrijeme još uvijek su u tijeku bili radovi na Osnovnoj školi Montovjerna, točnije oni na uređenju okoliša i izgradnji par­kinga, a na kojima se također koristila teška mehanizacija, koja je ovu ulicu dodatno oštetila. Stoga se sa sanaci­jom čekalo na njihov završetak. No, travanj je prošao, u međuvremenu nas je pogodila i pandemija koronavirusa te prvi ‘lockdown’, a škola je početkom rujna 2020. primila prve školarce. No, s radovima se nije krenulo.

‘Rupe i valovi na svakom koraku’
Inače, prometnica koja prolazi kroz ovaj gradski ‘kvart’ u jako je lošem sta­nju, i to još od davnih dana. Dodatna je šteta nastala s obzirom da su njome, tijekom gradnje nove škole, prolazili kamioni s teškim teretom.
Netom nakon početka školske godine u novoj školi, zaputili smo se u Čokolino gdje smo razgovarali s roditeljima, koji svakodnevno dovode djecu u školu. Svi su nam rekli kako je godinama situacija ista i da su se jednostavno na to – naviknuli. No, jasno su poručili kako se nešto treba napraviti.
— Nedopustivo je da cesta ovako izgleda, više od dvadeset godina. Uz to, nije mi jasno da se nije izgradila podzemna garaža u sklopu ovog pro­jekta – rekao nam je tada jedan roditelj.
Negodovali su i sami stanovnici, tim više jer se sa sanacijom, prema naja­vama, trebalo početi nekoliko mjeseci ranije.
— Od rata je ovako, sramota. Još je gori trotoar. Ma znate li vi koliki su ovuda kamioni prolazili? – pitali su nas tada.
— Rupe, valovi na svakom koraku. Pa cijelu su godinu tuda prolazili kamioni od par tona i sve udubili. Na kružnom su toku, po zelenom otoku, bez pro­blema prolazili gumama! – požalili su nam se, između ostaloga.

Jedan od prioriteta!
Tada je stigao novi odgovor Gradske uprave, ali i nova najava o početku radova. U to vrijeme, dakle u rujnu 2020. godine, na upit DuLista odgo­voreno je kako je pri kraju izrada pro­jektne dokumentacije, a nakon čega će se započeti s investicijom uređe­nja pješačkog nogostupa, asfaltnog zastora te organizacijom parkirališta duž cijele ulice. Projektno rješenje tre­balo je obuhvatiti i uređenje rasvjete kao i poboljšanja na sustavu odvodnje.
— Nakon što projektna dokumen­tacija bude završena osigurat će se potrebna proračunska sredstva, a Grad Dubrovnik je obnovu i sanaciju nave­dene ulice postavio kao jedan od prio­riteta – istaknuli su iz Gradske uprave u rujnu 2020. godine.

Dokumentacija je završena
Budući da se do danas, dakle gotovo godinu i pol dana od zadnjeg odgovora još uvijek nije započelo s projektom, zanimalo nas je kad će se isti konačno i realizirati. Doznali smo tako kako je za sve kriva pandemija koronavirusa koja je usporila punjenje proračuna. Inače, vrijednost sveobuhvatnog ure­đenja Ulice dr. Vladka Mačeka iznosi 3.750.000 kuna.
— Uređenje Ulice dr. Vladka Mačeka nije se do sada realiziralo zbog situa­cije s pandemijom Covida 19, a zbog smanjenja ukupnih troškova na prora­čun Grada Dubrovnika, a sve u svrhu osiguranja financijske stabilnosti Grada. Kompletna projektna doku­mentacija za realizaciju uređenja ulice Dr. Vladka Mačeka je završena i predmetno uređenje ulice obuhvaća sanaciju asfaltnog zastora, nogostupa, oborinske odvodnje, javne rasvjete te prometno uređenje ulice – ističu iz Grada Dubrovnika.

A kad se sve planira i realizirati?
— Realizacija uređenja utvrdit će se po završetku turističke sezone, a sve sukladno financijskim mogućnostima – zaključili su ovog puta iz Gradske uprave.

Iz tiskanog izdanja DuLista, 20. travnja 2022.

Pročitajte još

Obilježavamo 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke, Župe i deblokade Dubrovnika

Dulist

SPOMENIK NA BATALI Udruga obnovila imena palih dragovoljaca HRM

Dulist

Tužba Laguna trade uvažena, poništeno prvostupanjsko rješenje našeg Općinskog suda

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija