Grad

Kad će se konačno urediti cesta u Čokolinu?

Kad će se konačno urediti cesta u Čokolinu?

Iako je novoizgrađena Osnovna škola Montovjerna svoja vrata učeni­cima otvorila još u rujnu 2020. godine, stanovnici Čokolina nikako da doče­kaju najavljeno uređenje Ulice dr. Vladka Mačeka. O ovom smo problemu pisali još početkom 2020. godine, kada su iz Gradske uprave početak radova najavili za travanj. Tada nam je, pod­sjetimo, rečeno kako se sanacija Ulice dr. Vladka Mačeka planira izvesti u 2020., točnije početkom travnja te godine, za što su tada bila osigurana i sredstva u Proračunu. U to vrijeme još uvijek su u tijeku bili radovi na Osnovnoj školi Montovjerna, točnije oni na uređenju okoliša i izgradnji par­kinga, a na kojima se također koristila teška mehanizacija, koja je ovu ulicu dodatno oštetila. Stoga se sa sanaci­jom čekalo na njihov završetak. No, travanj je prošao, u međuvremenu nas je pogodila i pandemija koronavirusa te prvi ‘lockdown’, a škola je početkom rujna 2020. primila prve školarce. No, s radovima se nije krenulo.

‘Rupe i valovi na svakom koraku’
Inače, prometnica koja prolazi kroz ovaj gradski ‘kvart’ u jako je lošem sta­nju, i to još od davnih dana. Dodatna je šteta nastala s obzirom da su njome, tijekom gradnje nove škole, prolazili kamioni s teškim teretom.
Netom nakon početka školske godine u novoj školi, zaputili smo se u Čokolino gdje smo razgovarali s roditeljima, koji svakodnevno dovode djecu u školu. Svi su nam rekli kako je godinama situacija ista i da su se jednostavno na to – naviknuli. No, jasno su poručili kako se nešto treba napraviti.
— Nedopustivo je da cesta ovako izgleda, više od dvadeset godina. Uz to, nije mi jasno da se nije izgradila podzemna garaža u sklopu ovog pro­jekta – rekao nam je tada jedan roditelj.
Negodovali su i sami stanovnici, tim više jer se sa sanacijom, prema naja­vama, trebalo početi nekoliko mjeseci ranije.
— Od rata je ovako, sramota. Još je gori trotoar. Ma znate li vi koliki su ovuda kamioni prolazili? – pitali su nas tada.
— Rupe, valovi na svakom koraku. Pa cijelu su godinu tuda prolazili kamioni od par tona i sve udubili. Na kružnom su toku, po zelenom otoku, bez pro­blema prolazili gumama! – požalili su nam se, između ostaloga.

Jedan od prioriteta!
Tada je stigao novi odgovor Gradske uprave, ali i nova najava o početku radova. U to vrijeme, dakle u rujnu 2020. godine, na upit DuLista odgo­voreno je kako je pri kraju izrada pro­jektne dokumentacije, a nakon čega će se započeti s investicijom uređe­nja pješačkog nogostupa, asfaltnog zastora te organizacijom parkirališta duž cijele ulice. Projektno rješenje tre­balo je obuhvatiti i uređenje rasvjete kao i poboljšanja na sustavu odvodnje.
— Nakon što projektna dokumen­tacija bude završena osigurat će se potrebna proračunska sredstva, a Grad Dubrovnik je obnovu i sanaciju nave­dene ulice postavio kao jedan od prio­riteta – istaknuli su iz Gradske uprave u rujnu 2020. godine.

Dokumentacija je završena
Budući da se do danas, dakle gotovo godinu i pol dana od zadnjeg odgovora još uvijek nije započelo s projektom, zanimalo nas je kad će se isti konačno i realizirati. Doznali smo tako kako je za sve kriva pandemija koronavirusa koja je usporila punjenje proračuna. Inače, vrijednost sveobuhvatnog ure­đenja Ulice dr. Vladka Mačeka iznosi 3.750.000 kuna.
— Uređenje Ulice dr. Vladka Mačeka nije se do sada realiziralo zbog situa­cije s pandemijom Covida 19, a zbog smanjenja ukupnih troškova na prora­čun Grada Dubrovnika, a sve u svrhu osiguranja financijske stabilnosti Grada. Kompletna projektna doku­mentacija za realizaciju uređenja ulice Dr. Vladka Mačeka je završena i predmetno uređenje ulice obuhvaća sanaciju asfaltnog zastora, nogostupa, oborinske odvodnje, javne rasvjete te prometno uređenje ulice – ističu iz Grada Dubrovnika.

A kad se sve planira i realizirati?
— Realizacija uređenja utvrdit će se po završetku turističke sezone, a sve sukladno financijskim mogućnostima – zaključili su ovog puta iz Gradske uprave.

Iz tiskanog izdanja DuLista, 20. travnja 2022.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist