Aktualno

Kad će Revelin vratiti milijun kuna?

revelin9348

Gradonačelnik Andro Vlahušić nije poslušao nalaz Državne revizije za poslovanje Grada u 2010. godini pa su neke greške ponavljane i u 2011.

Naime, gradskim vijećnicima je uz materijale za sjednicu od 10. prosinca, koja po opsegu dnevnog reda nadmašuje sve dosadašnje, dostavljen i nalaz revizije za 2011.

Tako državni revizori spočitavaju gradonačelniku kako određene nepravilnosti, koje su utvrđene još 2010. godine ponavlja i u godini iza. Riječ je o naplati potraživanja, namjenskom trošenju prihoda (dio prihoda od koncesija i koncesijskih odobrenja nije utrošen za propisane namjene), donošenju cjelovitog plana upravljanja pomorskim dobrom i izvješćivanja nadležnog tijela u županiji o ostvarenju navedenog plana…
 
Treba uskladiti ugovor o zakupu Revelina
 
Isto tako u reviziji se ističe kako ugovor o zakupu tvrđave Revelin treba uskladiti s odredbama gradske odluke o davanju u zakup poslovnih prostora. Naime, grad je protivno vlastitoj odluci o zakupu poslovnih prostora odlučio zakupcu, obrtu Afrika priznati ulaganja u Revelin do milijun kuna, s tim da je u natječaju taj iznos dosegao i 1,5 milijuna kuna.

No, budući da prostor tvrđave Revelin nije bio devastiran, odredba o priznavanju ulaganja u poslovnom prostoru navedena u javnom natječaju i ugovoru o zakupu nije u skladu s odredbama gradske odluke. Jer, ista propisuje da ako Grad bude davao u zakup iznimno devastirani prostor, može kao uvjet u natječaju odrediti priznavanje dijela ulaganja. Ali, Revelin nije devastiran, rekla je Revizija.

– Do vremena obavljanja revizije (srpanj 2012.) Grad nije uskladio ugovor s odredbama Odluke o zakupu poslovnog prostora u dijelu koji se odnosi na priznavanje ulaganja u poslovni prostor – piše u nalazu revizije za 2011. Isto tako državni revizori i dalje su mišljenja kako je Grad trebao sa zakupcem Revelina ugovoriti mogućnost kontrole prodanih ulaznica.

Grad Dubrovnik, iako je susjednoj Općini Župa dubrovačka proteklih godina dostavljao sredstva za zajedničku izgradnju groblja Dubac, još uvijek nije uredio pitanje vlasništva nad grobljem, a napomenuto je i kako je Zakonom o grobljima propisano da su groblja komunalni objekti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem području se nalaze te je izgradnja groblja u njihovoj nadležnosti.
 
Zapošljavao bez plana i programa
 
E, sad smo došli i do zapošljavanja. Gradonačelnik je, naime, tijekom prošle godine zaposlio tri zaposlenika (jednog na neodređeno, dva na određeno), bez da je Grad donio plan prijama u službu za 2011., što, napominju revizori, nije u skladu s odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Planom prijema u službu se, sukladno zakonu, utvrđuje stvarno stanje popunjenosti radnih mjesta u upravnim tijelima lokalne jedinice, potreban broj službenika i namještenika na neodređeno vrijeme za razdoblje za koje se plan donosi i planira se broj vježbenika odgovarajuće stručne spreme i struke. Pročelnici bi trebali pripremiti prijedloge plana prijema u službu u trenutku izrade proračuna, a potom bi gradonačelnik u skladu s financijskim mogućnostima trebao utvrditi broj ljudi za zapošljavanje.

Što su sve još državni revizori spočitali gradonačelniku Vlahušiću pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist