Kultura

‘JUŽINA’ U dubrovačkom teatru odigrana posljednja ovosezonska dramska premijera

'JUŽINA' U dubrovačkom teatru odigrana posljednja ovosezonska dramska premijera

U dubrovačkom teatru u petak navečer odigrana je posljednja ovosezonska dramska premijera naslova ‘Južina’.

Riječ je o autorskom projektu kojeg potpisuju redatelj Aleksandar Švabić i dra­maturginja Vedrana Klepica. Crna kome­dija koja deromantizira jedno od najkli­šeiziranijih ‘psihičkih stanja’ stanovnika dubrovačkog kraja, uzimajući ideju juga kao najopćenitije i najbanalnije ‘isprike’ za apatičnost ili nervozu, preispitiva ponekad apsurdne, mračne pa čak i destruktivne mehanizme ljud­ske prirode.

Radnja prati zaposlenike Laguna Premium Palace hotela koji je na rubu njegove izdržljivosti. Vrijeme u hotelskom foajeu je gotovo stalo za grupaciju hotelskih zaposlenika koji na jedan godotovski način čekaju promjenu do koje ne dolazi te se kriza u kojoj se nalaze počinje činiti perpetualna. Problemi koji se nižu jedan za drugim toliko su uporni i nerazmrsivi da stanje inače povišene osjetljivosti postaje stanje otupljenosti i fino organizirane banalnosti. Svakodnevica, u svoj svojoj težini i sa svim svojim problemima je na koncu naprosto banalna.

– Ravnatelj Paolo Tišljarić nas je pozvao u dosta kriznoj godini u kojoj smo svi bili u situaciji zbu­njenosti što uopće nakon tog realiteta koji je dosta spektakularan sam po sebi raditi u kazalištu i kako se prema njemu ophoditi. Aco i ja pričali smo što bismo mogli napraviti. Došli smo do toga, a kako se ipak radi o Dubrovniku, da bi voljeli da to bude tema vezana uz način života ovdje, dakle turizam ili hotelijer­stvo, ali opet da ne bude samo to, već stanje čovjeka u krizi. Tu smo došli na ideju južine kao nekog odgovora na sve nedaće, nemoći i odbijanja preuzima­nja odgovornosti. Mislim da se u smislu te južine koja nije samo eksterni faktor, već i unutarnji, to savršeno poklopilo sa svim ekonomskim i psihološkim iza­zovima koje nam donosi današnji svijet – objasnila je za DuList Klepica.

Dramski ansambl sačinja­vaju Zdeslav Čotić, Marija Šegvić, Bojan Beribaka, Ivana Gulin, Glorija Šoletić, Marko Capor i Ivana Ljepotica. Repriza predstave je na rasporedu u subotu, a nakon premijerne izvedbe za sudionike projekta te gledatelje održan je prigodni domjenak.

Kako je večeras bilo u Kazalištu Marina Držića pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist