Aktualno

Josipović: Hrvatska sigurno ulazi u EU

Josipović: Hrvatska sigurno ulazi u EU

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert jučer je za „Welt am Sonntag“ izjavio kako se apsolutno protivi daljnjem proširenju i ulasku Hrvatske u EU. No, danas su,  uoči sastanka u Luksemburgu,  promijenjene izjave o ulasku Hrvatske u EU.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je kako želi vidjeti Hrvatsku u EU, no da se neće progledavati kroz prste. Već je odlučeno kako je Hrvatska nova članica EU, no potrebno je da se ispune relevantni kriteriji. – Neće biti umjetnih prepreka, no ni popusta. Ozbiljno ćemo provesti, točku po točku, ono što je dogovoreno između EU-a i Hrvatske. – istaknuo je Westerwelle.

Predsjednik Ivo Josipović naglasio je kako će Hrvatska će sigurno ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013. ako nastavi s napretkom kako je to utvrđeno u izvješću o monitoringu Europske komsije. Reakcije na upitan ulazak Hrvatske u EU zbog neispunjenih obaveza po Josipoviću su nepotrebne. – Njemačka nas je, od samog početka našeg puta u EU, iznimno podržavala. Izjave na koje se pozivate razumijem kao načelnu skepsu prema proširenju nakon hrvatskog ulaska u EU s jedne, te poticaj da učinimo ono što još treba učiniti s druge strane. – istaknuo je u razgovoru za Jutarnji list.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko smatra kako Hrvatska vjerodostojno ispunja svoje obaveze vezane za pristupanje EU te da će tako i nastaviti. Također je napomenuo kako je šef Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren predstavio u petak u Hrvatskom saboru Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji. Opći zaključak tog predstavljanja je da Hrvatska napreduje i da odgovorno i vjerodostojno ispunjava svoje obaveze koje će ispuniti prije proljetnog izvješća o napretku.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako Hrvatska svako upozorenje vezano za ispunjenje uvjeta o članstvu gleda ozbiljno te da je u stanju ispuniti uvjete i zadaće koje je dobila u posljednjem Sveobuhvatnom izvješću Europske komisije.

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist