Aktualno

JOŠ JEDNOM ODUŠEVIO Kapetan i slikar Stjepko Mamić u galeriji Metanoia

JOŠ JEDNOM ODUŠEVIO Kapetan i slikar Stjepko Mamić u galeriji Metanoia

Dubrovački slikar pomorski kapetan Stjepko Mamić izlagao je u Parizu, u Galeriji Metanoia, na poziv vlasnika Galerije Marca Higonneta i kuratora izložbe Jacky Kookena i Mone Ayoun.

Na izložbi pod nazivom “D’une rive a l’autre” koja je održana od 26. veljače do 3. ožujka, Mamić je izložio dvanaest slika većih formata u tehnici ulja, akrila i mix media sa zlatnim listovima na lanenom platnu. Najveću pažnju publike i ovoga puta izavale su slike iz serije ‘Mreža’ zahvaljujući čemu je pozvan na izlaganje u drugu poznatu parišku galerijeu Thuillier koja se nalazi u dijelu Pariza Le Marais u blizini Nacionalnog Picassovog muzeja u III arondismanu koja uz Beauobourg, u kojem se nalazi i Galerija Metanoia na svega pedesetak metara od Centra suvremene umjetnosti Georges Pompidou, predstavlja najvažnije središte pariške i općenito francuske galerijske umjetnosti.

Inače ovo je od 2014. godine bilo peto izlaganje slika ovog dubrovačkog umjetnika u Parizu. Zadnji put se predstavio pariškoj publici samostalnom dvotjednom izložbom u Galeriji Aritude u čijoj stalnoj postavci je bio od listopada 2014. Toj izložbi slikar Mamić nije mogao nazočiti jer je istovremeno izlagao u čuvenom Muzeju Ferrari u talijanskom Maranellu, a potom bio na dodjeli Oscar del Arte i u Monte Carlu, gdje je dobio Oscara za vizualnu umjetnost. Planirani reopening izložbe u pariškoj galeriji planiran za studeni 2015. nije mogao biti realiziran zbog nemilih događaja u Parizu. Uskoro s Galerijom Artitude Stjepko Mamić izlaže ponovno u New Yorku. Zadnju izložbu sa istom galerijom je imao u Brusselsu u u Galeriji Bog-Art u prosincu 2015.

Prethodno je izlagao u Parizu u listopadu 2014. na izložbi ‘La Grande Exposition Universellle’ na Eiffelovom tornju u povodu obilježavanja 125. godišnjice njegovog otvorenja, zatim na Jesenjem likovnom salonu Carrousel du Louvre 2014., u prostoru Muzeja Louvre i potom na pariškom Europskom Bienalu.

Osim u slikarstvu, ovaj osebujni dubrovački umjetnik je u Parizu ostvario uspjeh i u drugom vidu vizualne umjetnosti – fotografiji; dvije njegove fografije su odabrene od ukupno deset milijuna fotografija prispjelih na svjetski natječaj fotografije; prezentirane su na izložbi u Muzeju Louvre u srpnju 2015. godine i uvrštene u katalog ‘The Exposure Award’, u dvije kategorije: jedna u kolekciju Priroda, a druga u kolekciju povijesnih gradova.

Pročitajte još

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist