Županija

JOŠ DVA LUČKA PROJEKTA DOBILA SREDSTVA Terminal u Veloj Luci i lukobran Puntin uskoro kreću s gradnjom

JOŠ DVA LUČKA PROJEKTA DOBILA SREDSTVA Terminal u Veloj Luci i lukobran Puntin uskoro kreću s gradnjom

Dobili smo odluku o financiranju dva projekta lučke infrastrukture u našoj županiji vrijednih 100 milijuna kuna. Radi se o pomorsko-putničkom terminalu u Veloj Luci i sanaciji lukobrana Puntin na Korčuli – najavio je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije u četvrtak ujutro.

Uz župana prisustvovali su i njegov zamjenik Joško Cebalo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antun Banovac, ravnatelj županijske Lučke uprave Korčula Vedran Leleković, ravnatelj županijske Lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela, ravnateljica razvojne agencije DUNEA Melanija Milić te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Ivo Klaić.

– Prije nekoliko dana imali smo i odluku o financiranju rekonstrukcije obale u Donjem Čelu na Koločepu u vrijednosti 24 milijuna kuna. Ovih dana dovršili smo još tri intervencije na objektima lučke infrastrukture, i to popravak lukobrana u Orebiću vrijednosti tri milijuna kuna, dogradnju luke u Dominču vrijednosti 11 milijuna kuna i sanaciju lukobrana u Prigradici vrijednosti sedam i pol milijuna kuna. Teško je i zamisliti da bi se ovi projekti tako brzo realizirali, budući da se radi o velikim iznosima da nema europskog financiranja. Neki se financiraju iz proračuna, ali najveći dio dolazi iz europskih fondova – podsjetio je Dobroslavić.

Zamjenik Cebalo je detaljnije govorio o svih osam većih projekata lučke infrastrukture u županiji, ukupne vrijednosti oko 500 milijuna kuna.

– Radi se o lukama Donje Čelo, Trpanj, Perna, Puntin, Polačište, Prigradica, Vela Luka i Ubli. Za projekt luke Donje Čelo na otoku Koločep je nakon sjednice Vlade 1. veljače potpisan ugovor o dodjeli više od 23 milijuna kuna. U narednim danima očekujemo raspisivanje javnog natječaja za izvođača i početak radova. Dogradnja luke Trpanj je projekt u vrijednosti 14 i pol milijuna kuna. Ishođena je građevinska dozvola, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova i ako sve prođe prema planu u listopadu očekujemo početak radova. Za izgradnju nove luke Perna u općini Orebić procjenjuje se vrijednost od 75 milijuna kuna. U tijeku je izrada glavnog projekta, a rok izrade je 1. rujna ove godine. Nakon toga slijedi podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu i prijava projekta na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Za rekonstrukciju lukobrana Puntin u gradu Korčula jučer nam je dostavljena odluka o dodjeli sredstava u iznosu više od 10 milijuna kuna. U ponedjeljak je najavljeno potpisivanje ugovora, a nakon toga županijska Lučka uprava Korčula kreće s raspisivanjem javnog natječaja za izbor izvođača radova. Izgradnja luke Korčula na lokaciji Polačište je najvrjedniji projekt ovdje, procijenjene vrijednosti 147 milijuna kuna. Zasad je ishođena lokacijska dozvola, a u tijeku je izrada glavnog projekta. Očekujemo svu potrebnu dokumentaciju do kraja godine. U sklopu ovog projekta županijska Uprava za ceste priprema projekt rekonstrukcije postojeće ceste od Korčule do Račišća duge oko 12 kilometara u vrijednosti od 125 milijuna kuna. Vrijednost dogradnje luke Prigradica u općini Blato se procjenjuje na 70 milijuna kuna. Jučer smo također dobili odluku o dodjeli sredstava u iznosu većem od 90 milijuna kuna za izgradnju pomorsko-putničkog terminala Vela Luka. Za dogradnju luke Ubli na Lastovu u vrijednosti od preko 40 milijuna kuna ishođenje građevinske dozvole očekujemo kroz dva mjeseca – objasnio je.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist