Aktualno

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: ‘Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone’

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: 'Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone'

Stabilizacija je bila vrlo uspješna. 1994. godine smo uveli današnju valutu, kunu, pa je ova konferencija i njezina 25. obljetnica. Tom prigodom smo izdali i posebnu kovanicu – rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na otvaranju 25. Dubrovačke ekonomske konferencije u subotu u hotelu Grand Villa Argentina.

– Prvu konferenciju smo organizirali 1995. godine dok je Domovinski rat još trajao, dvije godine nakon stabilizacijskog programa koji smo proveli u Hrvatskoj. Morali smo provesti tranziciju i stabilizaciju tijekom rata, što je jedinstven slučaj – naglasio je.

– Kad pogledamo tko je sve sudjelovao na posljednjih 25 konferencija, možemo zaključiti da smo stvarno imali fantastične ljude ovdje. Praktički smo u zadnjih 25 godina obradili sve teme koje su bile aktualne, ne samo u Hrvatskoj nego u Europi i svijetu – rekao je.

Ovogodišnja konferencija okupila je oko 90 sudionika, a glavne teme uključuju trgovinu i rizike trgovinskih ratova, uvođenje carina, ekonomski i politički populizam i njihov utjecaj na svjetsko gospodarstvo te budućnost europskog i svjetskog bankarstva, kaže Vujčić.

Osvrnuo se i na proces uvođenja eura i ulaska Hrvatske u Eurozonu, a prvi korak u tome je bliža suradnja sa SSM-om, odnosno Jedinstvenim nadzornim mehanizmom banaka, kao i Europskim tečajnim mehanizmom.

– U završnim smo fazama finaliziranja pisma molbe za suradnju i kad se dogovorimo s našim partnerima u Europi, to će pismo biti poslano. Što se tiče AQR-a (Asset Quality Review) banaka koju je potrebno napraviti prije ulaska u SSM, trenutno smo u tehničkom dijelu dogovora s Europskom središnjom bankom oko provođenja tog testa. Najprije je potrebno definirati koje će banke u Hrvatskoj proći taj test. Očekujem da bi ovog mjeseca to moglo biti završeno, tad ćemo znati o kojem broju i kojim bankama se radi. Nakon toga će se obavijestiti banke koje podatke moraju pripremiti i onda će krenuti ocjena kvalitete tih banaka, nakon što Europska središnja banka provede javni natječaj za nekog tko će s njima raditi na tome. Što se tiče hrvatskih banaka, očekujemo da će vrlo dobro proći taj test jer, kao što uvijek napominjem, kapitalna adekvatnost i likvidnost hrvatskih banaka je takva da ne ostavlja sumnju da se radi o kvalitetnom i stabilnom sustavu – objasnio je.

Naglašava i kako smatra da je hrvatski sustav banaka iznad prosjeka eurozone.

Podsjetimo, konferenciju organizira Hrvatska narodna banka, a ona predstavlja susret uglednih svjetskih i domaćih znanstvenika s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske središnje banke, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Banke za međunarodne namire i mnogih drugih.

Guverner Vujčić će moderirati panel-raspravu o budućnosti europskog i svjetskog bankarstva, u kojoj sudjeluju Mar Gudmundsson, guverner središnje banke Islanda, Pentti Hakkarainen, član Nadzornog odbora Europske središnje banke, Ardo Hansson, bivši guverner središnje banke Estonije i Mario Nava iz Europske komisije. Detaljan program konferencije može se naći na stranicama Hrvatske narodne banke.

Pročitajte još

Napustio nas je glazbenik i profesor Eduard Edi Marčić

Dulist

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist