Grad

JESMO LI MOGLI BITI BOLJI, BRŽI? Franković o svojih šest godina mandata

JESMO LI MOGLI BITI BOLJI, BRŽI? Franković o svojih šest godina mandata

Gradonačelnik Mato Franković dao je sebi ocjenu dobar (3) za rad u dosadašnjem mandatu. Naime, na čelnu funkciju Grada došao je prije točno šest godina, stoga je u petak ujutro održao konferenciju za medije, na kojoj je iznio učinjeno u mandatu i pol s Gradskom upravom. Svoje izlaganje koje je obuhvatilo 108 stranica teksta, podijelio je na više segmenata, izdvajajući kako su dvije godine bile posebno izazovne zbog korona krize, ali gradska vlast je omogućila sustav u kojem su ljudi zadržali svoje poslove te su mogli ipak dobivati plaće.

-Neki će se više fokusirati na ono što nije napravljeno, a neki na ono što jest. Na meni je da podnesem izvješće što je napravljeno i zašto nije napravljeno ono što nije, a na građanima je da sude o našim rezultatima – istaknuo je gradonačelnik.

Kao najznačajnije projekte izdvojio je ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju, ali i puštanje u rad pročištača vode u Komolcu, izgradnju Doma za starije osobe u Gružu te modernizaciju i rekonstrukciju javnu rasvjetu. Dotaknuo se ulaganja u škole, sportsku infrastrukturu i prometnu infrastrukturu. Osvrnuo se na dovršene projekte Osnovne škole Montovjerna, ceste s Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika, Dubrovačke stanogradnje i Studentskog doma, koji donosi brojne benefite Gradu Dubrovniku.

Kupnja društva UTD Ragusa s površinom preko 9 tisuća metara četvornih u Gružu te 1700 metara četvornih u Komolcu jedna je od značajnijih stavki drugog mandata, na koje je gradonačelnik izuzetno ponosan, kao i na novih 200 parkirališnih mjesta u Novoj Mokošici i proširenje potojećeg parkinga na Gradcu. Izdvojio je i projekte oborinske odvodnje u brojnim ullicama, šetnicu Nika i Meda Pucića, novu zgradu Državnog arhiva, ambulantu za pedijatra i logopeda u Mokošici, groblje Dubac, rekonstrukcije tržnice u Gružu koja je u tijeku…
Franković je naglasio kako je izuzetno zadovoljan korištenjem Europskih sredstava.

-Kada sam preuzeo dužnost prije šest godina, Dubrovnik uopće nije koristio EU fondove, a danas smo jedan od gradva koji ih koriste najviše. Pokazali smo umiješnost u korištenje EU fondova, a jedan od projekata je Aglomeracija, koja je povijesno ulaganje u kanalizacijsku i vodoopskrbnu mrežu grada – istaknuo je gradonačelnik i napomenuo kako ITU mehanizam donosi 22 milijuna eura koji će direktno biti uloženi u poboljšanje kvalitete života sugrađana.

Spomenuo je i rekonstrukciju Lazareta, prvi projekt koji je sadašnja gradska uprava na čelu s Frankovićem započela i dovršila. Istaknuo je i važnost energetskih obnova škola, dvorana i vrtića. Također, rekao je kako je Dubrovnik brendiran kao sportska destinacija, a mnogi su projekti dovršeni i uloženi za boljitak dubrovačkog sporta. Adaptirana je judo dvorana u Mokošici, obnovljen je Jugov dom, a Dubrovnik ima i novo igralište u Gospinom polju, novi hangar u lučici Orsan i novu dvoranu za borilačke sportove. Posebno je izdvojena Arena Dubrovnik, za koju su riješeni imovinsko-pravni odnosi, natječaj je raspisan, a u tijeku je i izrada projekta.

Kazao je kako se radi i na izmjenama GUP-a i prostornom planu Grada Dubrovnika. Smanjila se katnost, kosi tereni i sve što je godinama opterećivalo grad. Projekt ‘Respect the city’ teži Dubrovniku kao održivoj destinaciji, ali je iznimno bitno da turizam ne remeti svakodnevni život stanovnika grada.

Što se tiče školstva, Franković je naglasio kako se satnica pomoćnicima u nastavi povećala, a svake godine su se izdvajala sredstva za sufinanciranje udžbenika učenicima i stipendiranje studenata. U dječje vrtiće i osnovne škole u šest godina uloženo je više od 26,5 milijuna eura. Otvoreno je također 15 novih vrtićkih skupina i 280 novih mjesta u gradskim vrtićima. Od rujna, škola u povijesnoj jezgri prelazi na jednosmjenski program, kao što većina ostalih škola već radi na području Dubrovnika. Jedina škola koja je preostala, a koja radi u dvije smjene, navodi gradonačelnik, jest ona u Mokošici.

Ipak, Franković je istaknuo kako je njegova, školskim rječnikom dobar (3) donesena na temelju mišljenja građana te on sam sebi ne može dati više jer poštuje mišljenje građana.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist