Aktualno

[FOTO/VIDEO] JEDNA HRVATSKA Pelješki most je spojen!

Konačno smo dočekali povijesni trenutak za Lijepu našu – Pelješki most je spojen!

U srijedu navečer postavljen je posljednji, 165. segment čelične konstrukcije jednog od najvećih mostova u Europi. Tako napokon možemo reći da je Hrvatska napokon teritorijalno povezana i cjelovita.

Središnjoj svečanosti povezivanja prisustvovao je premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Uz njih, Pelješkim su mostom nakon spajanja prošli i župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Mato Franković.

-Most je bio san mnogih u proteklih 20 godina. Ostvarili smo cilj koji rješava problem star 300 godina. Ono što se dogodilo večeras, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, a to učiniti uz osnaženu poziciju RH u međunarodnoj zajednici koja je dio Europske unije. Most ne spaja samo Hrvatsku, već i EU. Ne dijeli Hrvatsku i BIH, već povezuje. Ovo je zajednički projekt i tako ga trebamo doživljavati – rekao je premijer Andrej Plenković te istaknuo da je kineska tvrtka unatoč pandemiji i problemima u transportu uspjela spojiti most tri mjeseca prije roka.

-Za Dubrovnik on znači prometnu povezanost. Za jug Hrvatske znači nezamjenjivu kvalitetu. Županija postaje i autodestinacija. BiH ima krajnje bezbrižan prolaz za brodove do Neuma. Most je grandiozan i velik, da bi ispod njega i Titanic mogao proći ispod njega. Ovo je nova kvaliteta za hrvatski građevinski sektor – naglasio je te je među ostalim zahvalio i projektantu Marjanu Pipenbaheru.

Ovaj povijesni trenutak pratio se s mora i kopna, a posebno je lijepo bilo vidjeti ljude koji su spajanju odlučili svjedočiti uživajući na svojim barkama.

Nakon svečanog obilježavanja spajanja hrvatskog teritorija, radovi se nastavljaju i dalje. Slijedi dovršetak mosta, ali i pristupnih cesta za koje su zadužene dvije inozemne tvrtke – Avax i Strabag. Prema svim dosadašnjim najavama, most će se otvoriti i pustiti u promet iduće godine, prije turističke sezone. Ministar mora, prometa i infrastrukture u jednom je od medijskih istupa naglasio kako se neće naplaćivati cestarina.

 

 

Pročitajte još

HGSS Orebić sudjelovao u helikopterskoj vježbi na Mosoru

Dulist

ČESTITAMO! Poznati dubrovački odvjetnik Marko Rašica obranio doktorski rad

Dulist

DON IVICA PERVAN Nemamo pravo biti sebični i željeti stalno uza se drage nam osobe. Svećenici pripadaju svima, svima su poslani

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija