Aktualno

[FOTO/VIDEO] JEDNA HRVATSKA Pelješki most je spojen!

Konačno smo dočekali povijesni trenutak za Lijepu našu – Pelješki most je spojen!

U srijedu navečer postavljen je posljednji, 165. segment čelične konstrukcije jednog od najvećih mostova u Europi. Tako napokon možemo reći da je Hrvatska napokon teritorijalno povezana i cjelovita.

Središnjoj svečanosti povezivanja prisustvovao je premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Uz njih, Pelješkim su mostom nakon spajanja prošli i župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Mato Franković.

-Most je bio san mnogih u proteklih 20 godina. Ostvarili smo cilj koji rješava problem star 300 godina. Ono što se dogodilo večeras, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, a to učiniti uz osnaženu poziciju RH u međunarodnoj zajednici koja je dio Europske unije. Most ne spaja samo Hrvatsku, već i EU. Ne dijeli Hrvatsku i BIH, već povezuje. Ovo je zajednički projekt i tako ga trebamo doživljavati – rekao je premijer Andrej Plenković te istaknuo da je kineska tvrtka unatoč pandemiji i problemima u transportu uspjela spojiti most tri mjeseca prije roka.

-Za Dubrovnik on znači prometnu povezanost. Za jug Hrvatske znači nezamjenjivu kvalitetu. Županija postaje i autodestinacija. BiH ima krajnje bezbrižan prolaz za brodove do Neuma. Most je grandiozan i velik, da bi ispod njega i Titanic mogao proći ispod njega. Ovo je nova kvaliteta za hrvatski građevinski sektor – naglasio je te je među ostalim zahvalio i projektantu Marjanu Pipenbaheru.

Ovaj povijesni trenutak pratio se s mora i kopna, a posebno je lijepo bilo vidjeti ljude koji su spajanju odlučili svjedočiti uživajući na svojim barkama.

Nakon svečanog obilježavanja spajanja hrvatskog teritorija, radovi se nastavljaju i dalje. Slijedi dovršetak mosta, ali i pristupnih cesta za koje su zadužene dvije inozemne tvrtke – Avax i Strabag. Prema svim dosadašnjim najavama, most će se otvoriti i pustiti u promet iduće godine, prije turističke sezone. Ministar mora, prometa i infrastrukture u jednom je od medijskih istupa naglasio kako se neće naplaćivati cestarina.

 

 

Pročitajte još

Sanja Putica o ‘Putevima bokeljskih Hrvata’: Cilj je potaknuti mlade na razmišljanje o identitetu i baštini

Dulist

[FOTO] POTREBICA O SVEČANOM BALU U FRANCUSKOJ ‘Ostao sam ugodno iznenađen kako su nas tretirali’

Dulist

ŠTO MISLITE? Ovo je novi izgled palmi u Stonu…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija