Kultura

Jedan od najuglednijih suvremenih španjolskih pisaca stiže u Dubrovnik

Jedan od najuglednijih suvremenih španjolskih pisaca stiže u Dubrovnik

Jedan od najuglednijih suvremenih španjolskih i svjetskih pisaca Javier Cercas kao poseban gost Festivala svjetske književnosti gostovat će u Dubrovniku, u nedjelju 12. rujna 2021. u 20 sati u Centru za napredne studije Sveučilišta u Zagrebu (Don Frana Bulića 4, Dubrovnik).

U patiju Centra u Pilama, s Cercasom će u razgovarati Vlaho Bogišić i Seid Serdarević, a i njegovi dubrovački čitatelji.

Javier Cercas dolazi iz reda središnjih figura europske kulture našega doba. Zavičajan na dalekom zapadnom rubu toga starog rasporeda, španjolskoj i portugalskoj granici, logično otud i sljedbenik Cervantesovih traganja, formiran je u dinamičnoj urbanoj nervozi katalonskih gradova, a europskim se adresama, sve do suprotnih rubova, kreće tragom prijevoda svojih velikih romana i glasom što ga prati s utjecajnih katedri i iz prominentnih novina. Upravo je dvadeset godina kako je njegov roman Salaminski vojnici zatekao sve koji su širom svijeta dramu nasljeđa španjolskog građanskog rata osjećali kao ožiljak što ga se jedva može razumjeti. Raširen u milijunima primjeraka i potom razrađen u drugim Cercasovim djelima sve do Vladara sjena, ovaj je roman kao osobni čitateljev priručnik postao opći priručnik za kretanje vlastitim i životom svojih bližnjih kao prtljaga kako obiteljske tako i baštine zajednice – u kojem se ipak uvijek obnavlja život. Stoga Frakturin Festival svjetske književnosti iz širokog kruga velikih pisaca zastupljenih u svojim bibliotekama i festivalskim programima ne dovodi slučajno upravo Javiera Cercasa u Dubrovnik. Dubrovački je kraj, ne samo kao ambijent i kultura, već i kao poprište povijesne drame, pozornica Cercasove priče, ovdje onome o čemu i kako govori prijevod gotovo i ne treba.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist