Grad

JAVNE POTREBE Koliko će se iz proračuna izdvojiti za sport i kulturu?

JAVNE POTREBE Koliko će se iz proračuna izdvojiti za sport i kulturu?

Gradski vijećnici na prvoj ovogodišnjoj sjednici raspravljat će o javnim potrebama u kulturi i športu. Sport bi iz proračuna za ovu godinu trebao dobiti 13,3 milijuna kuna, a kultura milijun kuna za programe izvan javnih ustanova. Njima je pak namijenjen iznos od 20,5 milijuna kuna, pri čemu najveći dio kolača ide na Dubrovačke ljetne igre. Naime, financiranje ustanova u kulturi dijeli se na financiranje programa ustanova za što je namijenjen iznos od 9,7 milijuna kuna, dok se ukupan iznos za financiranje programske djelatnosti ustanova penje na već spomenutih 20,5 milijuna kuna.
Za programe izvan ustanova planirano je dakle izdvojiti milijun kuna.
Glazbena djelatnost dobit će 250 tisuća kuna. Tu najveći pojedinačni iznos ide za financiranje godišnjeg programa KUD-a Komolac, koji bi ove godine trebao dobiti 30 tisuća kuna. Šest tisuća kuna manje dobit će udruga Zvuci tišine (LAUS akademija i Nagrada Ivo Dražinić), dok je po 20 tisuća kuna iz gradske blagajne namijenjeno za financiranje godišnjeg programa KUU Izvor Zaton, Gradske glazbe Dubrovnik, Dubrovačkog komornog zbora i Mješovitog zbora Libertas. Isti iznos trebala bi dobiti i udruga Festa Dubrovnika za ovogodišnju istoimenu manifestaciju, a tisuću kuna manje ide udruzi Trubadur za program ‘La musica di notte: Dani Đela Jusića’. Udruga Dječji zbor Dubrovnik za program ‘Zašto volim pjevati’ dobit će 15 tisuća kuna, dok će 10 tisuća dobiti udruga Aklapela za istoimeni festival te Klapa Kaše za nastupe u Kanadi. Ostali iznosi su manji od 10 tisuća kuna.
Dramska i plesna djelatnost u 2022. trebala bi dobiti 150 tisuća kuna. Iz gradske blagajne će se, naime, s 18 tisuća kuna financirati ovogodišnji Midsummer Scene te Studentski teatar Lero za programe ‘Čitanje Grada’, ‘Srce u oblacima’ i ‘Uglavnom vedro’. Tisuću kuna manje dobit će ARL za program Scena Karantena 2022. kao i Camerata Ragusina za dramsku romancu ‘Enigma Jarnović’, dok je po 15 tisuća kuna namijenjeno za godišnji dramski program Kolarina, mali festival lutkarstva ‘Pupica’, godišnji program udruge Mažoretkinje Grada Dubrovnika. Festivalu Perforacije te umjetničkoj organizaciji Genijator namijenjen je iznos od 8 tisuća kuna.
Knjižnično-izadavačka djelatnost na raspolaganju ima ukupno 200 tisuća kuna. Pojedinačno najveći iznos od 45 tisuća kuna dobit će Matica Hrvatska, ogranak Dubrovnik za godišnji izdavački program, slikovnicu ‘Bambin’, a 33 tisuće kuna dobit će Zavod za povijesne znanosti HAZU-a za godišnji izdavački program i stručni simpozij. Izdavački program Društva dubrovačkih pisaca financirat će se s 25 tisuća kuna dok će Društvo Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu za časopis Dubrovački horizonti dobiti 20 tisuća kuna. Monografija Pava Urbana Camerate Ragusine financirat će se sa 17 tisuća kuna, dok će 4 tisuće kuna manje dobiti HKD Napredak Dubrovnik za književni, znanstveni i kulturni susret ‘Nikola Zvonimir Bjelovučić’. Art Radionica Lazareti imat će na raspolaganju 11 tisuća kuna za manifestaciju ‘Književnost u Lazaretima’, dok će tisuću kuna manje ići za knjigu ‘Dubrovnik kao filmska kulisa’ Hrvatskog filmskog saveza.
Audiovizualne djelatnosti i nove medijske kulture dobit će 100 tisuća kuna. Najveći pojedinačni iznos od 35 tisuća kuna ide Ljetnoj školi filma Šipan, dok će 25 tisuća kuna dobiti udruga Liburnia film festival za dokumentarno – eksperimentalni film ‘Na brdu’. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika će za godišnji program Medijateke Flora dobiti 15 tisuća kuna, a 5 tisuća kuna manje namijenjeno je festivali Ponta Lopud. Udruge ‘Sve ostalo je glazba’ i Artarea dobit će po 5 tisuća kuna.
Muzejsko-galerijska djelatnost, likovna umjetnost te zaštita i očuvanje kulturne baštine ukupno imaju na raspolaganju 250 tisuća kuna. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik će za godišnji izložbeni program dobiti nešto više od 57 tisuća kuna, baš kao i Art Radionica Lazareti – Galerija Otok.
Po 15 tisuća kuna ide za izložbe i likovne kolonije Dubrovačke udruge likovnih umjetnika te udruzi Najbolji u baštini, dok će po tisuću kuna manje dobiti Studio Bonsenjo za Street Art – Art park u Gružu te umjetnička organizacija Tkivo za program Dubrovački bijenale: radionice.
Za ostale kulturne programe izvan natječaja ostalo je 50 tisuća kuna.
Kako u objašnjenju odluke navodi pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, uslijed pandemije koronavirusa te posljedične ekonomske krize, priljev sredstava u Proračun Grada Dubrovnika nije na razini pretpandemijskih godina. Stoga ni opseg financiranja programa javnih potreba u kulturi za 2022. nije na toj razini, ali je u odnosu na prethodnu godinu značajno povećan.
Kad je pak riječ o javnim potrebama u sportu, iznos od 13,3 milijuna kuna većim dijelom ide na financiranje programa sportskih klubova. Njima je namijenjeno 10,7 milijuna kuna. Ostalo ide na međunarodnu suradnju (105.000,00 kuna), tradicionalne manifestacije u sportu (183.000,00 kn), poticajne sportske programe (216.000,00 kn), razvojni sportski program (255.000,00 kn), program od zajedničkog interesa (333.000,00 kn) i djelovanje Dubrovačkog saveza športova (741.800,00 kn). Proračunska pričuva je 90 tisuća kuna, a za sufinanciranje troškova prijevoza sportskim klubovima namijenjeno je 600 tisuća kuna.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist