Kultura

Jasmina Runje prvi se put u rodnom gradu predstavlja velikom samostalnom izložbom

Jasmina Runje prvi se put u rodnom gradu predstavlja velikom samostalnom izložbom

U Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, u utorak 20. travnja u 19.30 sati, otvara se izložba slika Arhitektura akademske slikarice Jasmine Runje koja će se po prvi put velikom samostalnom izložbom predstaviti u svom rodnom gradu.
Jasmina Runje predstavlja se sa sedamnaest radova velikih formata koji su nastali tijekom 2019. godine. Inspirirana arhitektonskim remek-djelima stvorila je ciklus impozantnih platana koji su uokvireni tematski širokim pojmom arhitekture. Uzimajući segment pojedine arhitekture, bilo da se radi o sakralnoj građevini ili zapuštenoj tvornici čiji dijelovi pripadaju prošlosti, autorica kompozicijske elemente stavlja u kontekst slike i svojeg viđenja određenih arhitektonskih elemenata u njenoj likovnoj sadašnjosti te pri tome koristi harmonizaciju crteža i boje. Umjetnicu će splitskom publici predstaviti profesorica povijesti i umjetnosti Anđela Boljat.
Nakon otvorenja izložba će se moći razgledati do 10. svibnja 2021.
Iz teksta kataloga izložbe Anto Kajinić
(…) Nekoliko je vizualnih sidrišta, kojima se materijalizira naznačeno primarno obilježje, ovih, najnovijih slikaričinih djela.
Jedno od njih je harmoniziranje crteža i boje. Crtež ovih slika je konstruiran ravnim crtama tvoreći racionalne, geometrične, oblike, koji svojom samodostatnošću realiziraju stanje virtualnosti. U takvoj virtualnosti moguć je i susret sa momentima osobne bliskosti, koji su zapreteni, zamagljeni, u egzistencijalnim labirintima, koje uprispodobljuju geometričnost, zgusnuta (preklapanje) slikarskih ploha. Takav, nedvojben, rezolutan crtački supstrat nije apostrofiran, nego je, naprotiv, harmoniziran tercijernim koloritom (smeđa,violentno-siva, lugava). Posviješćen je i zatomljen koloristički zvuk, kako bi se u sinergiji s izrečenim crtežom apostrofirala atmosfera, duhovno stanje slike, kao esencijalni moment djela. Pri, takvom, posviješćenom, slikaričinom „kolorističkom odustajanju“ ispoljena je rijetka stvarateljska sposobnost uporabe valerskih pasaža, što slikarsku epidermu, u ovom slučaju, čini vibrantnom, pulsirajućom. Izrečenim se inkarnira stanje disanja slike, što refleksno uzrokuju poticajno stanje svekolike mentalne obrade djela. Pikturalne pasaže slikarica realizira naglašeno transparentnim i brojnim, slojevitim lazurama. Dio slikarskih ploha emanira zvukovnu, flahiranu, komponentu, a dio apostrofira lazurnu fakturu, izvedbenu strukturalnost. Naznačeno, u ovom sidrištu, iznjedruje živo, pulsirajuće svijetlo, kakvo stvarno u nebrojenim manifestacijama života, od njegovog postanka, zapravo i jeste.(..)
O autorici:
Jasmina Runje, rođena je 1983. godine u Splitu.
Diplomirala je 2006. godine na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru, smjer slikarstvo, u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka.
Magistrirala je slikarstvo na Poslijediplomskom studiju „Ars Sacra” 2008. godine, pod stručnim vodstvom mentora prof. Ante Kajinića.
Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Dubrovnika i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Splita, sudionica je brojnih likovnih simpozija i projekata te sudionica i voditeljica likovnih radionica. Do sada je ostvarila 11 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te preko 70 skupnih.
Autorica je nekoliko javnih djela (mural „Uskrsli“, Maestral – dom za djecu i mlađe punoljetne osobe, Split; mural „Drvo života“, Maestral, dom za djecu i mlađe punoljetne osobe, podružnica „Miljenko i Dobrila“, Kaštel Lukšić; devet murala OŠ Ivana Gundulića – Dubrovnik…).
Radi kao muzejska pedagoginja u Domu Marina Držića. Djela joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.
Živi i stvara u Dubrovniku i Splitu.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist