Kultura

JAKE, DINAMIČNE SCENE, NABIJENE EMOCIJAMA Tramvaj zvan žudnja premijerno izveden u teatru

JAKE, DINAMIČNE SCENE, NABIJENE EMOCIJAMA Tramvaj zvan žudnja premijerno izveden u teatru

Prva ovosezonska premijera ‘Tramvaj zvan žudnja’ prema kultnom tekstu Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Tišljarića odigrana je ovog petka navečer na daskama Kazališta Marina Držića. ‘Tramvaj zvan žudnja’ povijesno je zaživio kao dramski film, s elementima film noira, snimljen 1951. kao adaptacija istoimenog kazališnog komada Tennesseeja Williamsa za koji je 1947. osvojio Pulitzerovu nagradu. Priča je to o južnjačkoj ženi, Blanche Dubois, koja doživljava niz osobnih gubitaka, ostavlja aristokratsko okruženje i pronalazi utočište sa sestrom Stellom i njenim mužem Stanleyjem Kowalskim u trošnom stanu u New Orleansu. Kako je u razgovoru za DuList prije premijere istaknuo mladi glumac Marjan Nejašmić Banić koji u predstavi tumači lik Stanleyja Kowalskog, problematika društva iz 1951. je drukčija nego danas. Stan¬leyja, istaknuo je, nisu gradili kao što je to odradio Marlon Brando.

-Predložaka je bilo dosta jer se mi eksplicitno bavimo nasiljem, a njega, nažalost, ima sve više. Potpuno mi je suludo da je tako u 2020. Pokušao sam tog nasilnika pronaći u sebi, iako sam takvom načinu ponašanja dijametralno suprotan – rekao je Nejašmić Banić dodavši kako je tema nasilja kojom se ova predstava bavi ‘strahovito važna’.

-Znamo kako je nakon ‘lockdowna’ i čitave ekonomske i egzistencijalne krize koja dolazi, nasilje u porastu. Sigurno će biti ljudi u publici, to sam baš rekao svojim kolegama, koji će nakon što je pogledaju reći da im ga je previše. Nama je ono servirano kroz sve medije pa nam je postalo normalno što je potpuno iracionalno. Naš cilj je propitkivati društvene probleme, a ovo je jedan u top tri najveća. Uvijek se iznerviram kad o ovome govorim jer sam dijete samohrane majke, kad se vratim doma živim s njom i s nonom, volim ih i poštujem te mi je nepojmljivo da bi im netko želio naškoditi – naglasio je glumac dodavši kako su scene u predstavi ‘jake, dinamične te nabijene emocijama’.

Ulogu Blanche Dubois tumači Senka Bulić, Stanley Kowalski je Marjan Nejašmić Banić, njegova žena Stella je Ivana Gulin, Harold Mitchell, zvan Mitch je Zdeslav Čotić, Stevea Hubbela glumi Bojan Beribaka, njegovu ženu Eunice Srđana Šimunović, Pablo Gonzales je Hrvoje Sebastijan, Meksikanka Ines Tričković, a liječnik Branimir Vidić.

Autorski tim predstave čine prevoditelj Ivo Juriša, režiju, scenografiju i izbor kostima postpisuje Paolo Tišljarić, oblikovanje svjetla Vesna Kolarec, oblikovanje scenskog pokreta Matea Bilosnić, autor glazbe je Žarko Dragojević, asistentica redatelja, scenografa i kostimografa je Srđana Šimunović.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist