Aktualno

Jagoda Buić o ‘moralnim zločincima’, Igri prijestolja i Dubrovačkim ljetnim igrama…

Jagoda Buić o 'moralnim zločincima', Igri prijestolja i Dubrovačkim ljetnim igrama...

Dubrvačka umjetnica Jagoda Buić dala je nedavno otvoreni intervju Nacionalu u kojem se osvrnula na neke od gorućih događaja, ali i osoba danas u Dubrovniku. Dotaknula se pitanja Dubrovačkih ljetnih igara, objasnila zašto ne može nikada oprostiti ‘moralnoj zločinki’ Mani Gotovac, te istaknula što misli o cruserima i brojnim turistima u Gradu.
Dotaknula se i pokojnog Pređa Vušovića, koji je ‘umro jer mu redatelji ‘nisu davali adekvatne uloge, pa je utopio u alkoholu svoj veliki talent’.

Upitana koliko je danas upoznata s događanjim vezanim za Igre odgovara:
-Ja ne mogu mirno gledati kako Igre propadaju. Previše mi je stalo do njih. Zašto Arena u Veroni ima kao zaštitni znak “Aidu”? Zašto Salzburg ima Mozarta? Zašto Englezi imaju uvijek Shakespearea na repertoaru? A što mi imamo već godinama na Igrama? Nemojmo zaboraviti da smo imali nekad sjajnu ekipu glumaca iz cijele Jugoslavije, to je bio festival jedne velike zemlje, u rangu svjetskih . Imali smo 36 pozornica u gradu u vrijeme kad je Salzburg imao samo dvije. Znate, teatar nije novac. Teatar je entuzijazam, znanje i talent. Kad čujem “ne možemo, jer nemamo novca”, to je gola impotencija i laž. Znak da se ne želimo potruditi, ali želimo i dalje primati plaće.

Buić se osvrnula i na problematiku cruisera, ali i brendiranja Dubrovnika kao kulise Igre prijestolja.

– Povezivanje Dubrovnika s cruiserima i jednom minornom TV serijom, koja nema nikakve veze s nama i našom kulturom, znači pomanjkanje dostojanstva. Prodavanje onoga što je najvrjednije za sitne pare. Pretvoriti Dubrovnik u kulisu, zar to nije sramota? Nemam riječi da izrazim do koje mjere mi se gadi neodgovornost vodećih ljudi grada koji na to pristaju. Jer od tih jadnih turista s velikim brojem gazećih cipela koje ruše Dubrovnik i uništavaju taj vjekovni kamen, grad nema ništa. Pola toga ti turisti i ne vide niti ih interesira. Sve to uništava našu kulturnu baštinu i moralnu strukturu – istaknula je Buić koja je poručila i što misli o brojnim moćnicima i slavnim osobama koje dolaze u Dubrovnik i kupuju nekretnine.

– Tko je ta gospođa? Čujte, jednog dana je kod mene došla gospođa Hensley, vlasnica najvećih hotela u New Yorku, kasnije zatvarana zbog utaje poreza. Došla je na moju Kolorinu da joj pokažu lijepi komad Dubrovnika. Gledala je pomno i pitala me: Koliko ovo košta? Ja sam je odmjerila od glave do pete i rekla : Gospođo, vi taj novac nemate! – oštra je bila Buić.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist