Aktualno

Izrađuje se Studija izvodljivosti za uvođenje električnih brodova do Elafitskog otočja

Izrađuje se Studija izvodljivosti za uvođenje električnih brodova do Elafitskog otočja

Radionica za lokalne dionike projekta e-LAFITI, koji se financira iz programa „European Islands Facility“ – NESOI Europske Unije, održana je u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika , a nazočila joj je i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Ovom su prilikom Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik, kao korisnici darovnice za provedbu projekta e-LAFITI, predstavili njegov glavni cilj, a to je izrada studije izvodljivosti o uvođenju električnih brodova prema Elafitskim otocima. Naime, DURA-i je u sklopu navedenog projekta za izradu studije izvodljivosti odobrena darovnica u iznosu od 60 tisuća eura. Izrađivači studije su tvrtka iCat te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, čiji su predstavnici također sudjelovali na radionici te su predstavili nacrt same studije i smjer u kojem će se ona dalje razvijati.

Stručna savjetnica u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji Nataša Mirić uvodno je istaknula kako je cilj današnje radionice upoznati dubrovačku javnost i lokalne dionike s projektom i kroz aktivnu komunikaciju s predstavnicima javnog i privatnog sektora dobiti kvalitetan doprinos izradi studije izvodljivosti.

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić podsjetila je da Grad Dubrovnik već nekoliko godina razvoja modele uvođenja električnog brodskog prijevoza (Dubrovački električni brodski tramvaj) te da su takva nastojanja obuhvaćena i strateškim projektom „Poštujmo Grad“ kao i Akcijskim planom provedbe projekta do 2025. godine.

Studija izvodljivosti, čija je izrada u tijeku, analizirat će rješenja primjene električnih brodova kao redovitog prijevoznog sustava za Elafite te istražiti sve relevantne čimbenike poput ekonomskih, tehničkih, zakonskih i utjecaja na okoliš, a kako bi se utvrdila vjerojatnost uspješnog uvođenja takvog sustava.

Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke plovilima poput električnih solarnih brodova optimalno su rješenje za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo zagađenje mora i otoka. Uz novu kvalitetu linijskom pomorskom prijevozu ovakav projekt doveo bi i do disperzije turističkog prometa na otoke i druga područja van gradskog središta.

Pročitajte još

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist