Politika

„Izmjenama Statuta koalicija predvođena HDZ-om sebe stavlja iznad zakona“

„Izmjenama Statuta koalicija predvođena HDZ-om sebe stavlja iznad zakona“

Povodom predstojeće sjednice Gradskog vijeća klubovi gradskih vijećnika HNS-HSU i SDP uputili su zajedničko priopćenje, koje potpisuju predsjednici klubova Matija Čale Mratović i Mladen Gojun.

„Na dnevnom redu 4. sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak 15. lipnja naći će se točka kojom vijećnici HDZ-a, DDS-a i liste Zajedno za Grad žele u Statut Grada Dubrovnika ugraditi određene odredbe koje nisu u skladu sa zakonima i propisima Republike Hrvatske, poglavito Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Služeći se pravnim nasiljem ova koalicija namjerava Gradskom vijeću kao predstavničkom tijelu nezakonito dodijeliti ovlasti gradonačelnika, odnosno nositelja izvršne vlasti.

Vođeni isključivo slijepom ambicijom kojom pokušavaju tako razvlastiti legitimno, imenom i prezimenom, izabranog gradonačelnika i time promijeniti volju naroda, ali i nadomjestiti izborni poraz.

Nikome osim ovoj koaliciji nije sporno da Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo donosi odluke o osnivanju trgovačkih društava i javnih ustanova u vlasništvu Grada, ali očito se namjerno zaobilazi činjenica da Gradsko vijeće nema pravnu osobnost, a da Grad Dubrovnik kao osnivača zastupa gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković već je na prethodnim sjednicama pokazao da mu mišljenja i upute nadležnih ministarstava ne znače ništa, a izglasavanjem izmjena Statuta Grada Dubrovnika otkriva kritični nedostatak snalaženja u tumačenju zakona ili, što je kudikamo vjerojatnije, temeljnu političku bezobzirnost.

Propisujući ovlasti gradonačelnika Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je više pravnog ranga od Statuta, u članku 48. stavku 1. točki 6. jasno i nedvosmisleno kaže kako gradonačelnik ‘imenuje i razrješuje predstavnike jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u tijelima javnih ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba iz članka 35. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona, osim ako posebnim zakonom nije drugačije određeno’.

U kratkom radnom stažu trenutnog saziva Gradskog vijeća građani Dubrovnika mogli su se uvjeriti da je nelegalno postupanje i uzurpacija vlasti lajtmotiv ove neformalne, ali čvrste koalicije koja sebe ponovno postavlja iznad zakona.

Ukoliko se Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika u ponedjeljak ipak usvoji vijećnici koalicije HNS-SDP-HSU i partnera zatražit će od nadležnih tijela njeno hitno poništenje.

Matija Čale Mratović, predsjednica kluba HNS-a/HSU-a
Mladen Gojun, predsjednik kluba SDP-a„

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist