Aktualno

IZMJENA PDV-A U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI Kako će se snaći dubrovački ugostitelji?

IZMJENA PDV-A U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI Kako će se snaći dubrovački ugostitelji?

U trenutku kada kazaljka otkuca ponoć, u novogodišnjoj noći počinje primjena novog povećanja stope PDV-a na 25 posto za ugostiteljske usluge.

S početkom 2017. godine mogu se očekivati nešto više cijene pića i hrane, ističu predstavnici hotelijerskih i ugostiteljskih udruženja. Stopa PDV-a za ugostiteljske usluge promijenjena je u sklopu nedavno usvojene porezne reforme, odnosno za te se usluge povećava s dosadašnjih 13 na 25 posto i stupa na snagu s 1. siječnjem 2017., što je treća promjena te stope u pet godina.

Pitali smo dubrovačke ugostitelje na koji će se način nositi sa ovom promjenom i očekuju li poteškoće, s obzirom da će baš u trenutku promjene stope PDV-a njihovi lokali raditi cijelu noć.

– Htjeli, ne htjeli, moramo biti spremni na sve. Kad su nam uvodili fiskalizaciju, morali smo cijelu noć kuckat i mijenjat račune i cijene. Hoće li doći u ponoć do poteškoća, to ćemo tek vidjeti zato što sve odjednom moramo raditi tako da ne znamo hoće li doći do kakvog zagušenja ili sporosti interneta, to još ne znam. Ja se nadam da neće jer su programeri napravili način da se mi možemo odmah prebaciti na drugi radni dan, pa se tako u prvom danu nove godine i PDV automatski prebacuje na 25 posto – rekao je Boško Bošnjak i dodao kako oni neće morati u ponoć ručno mijenjati stopu PDV-a na ugostiteljske usluge, što ovisi o programima koji se koriste za fiskalnu blagajnu.

– Ova promjena za nas nije problem jer se to promijeni za pet minuta. Mi imamo već iskustva sa mijenjanjem stope PDV-a u novogodišnjoj noći, stalno te iznose dižu i spuštaju – istaknuo je Stjepan Perić.

Naglašavajući kako nije prvi put da baš u ponoć u novogodišnjoj noći imaju takvu promjenu PDV-a, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Uprave umaškog Istraturista Ronald Korotaj za Hinu kaže kako vjeruje da su se svi hotelijeri i ugostitelji koji će imati organizirane dočeke Nove ili raditi odmah ujutro 1. siječnja, za to pripremili u svakom smislu, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Dok će si gosti u hotelskim i drugim restoranima, klubovima, barovima i drugim ugostiteljskim objektima čestitati Novu godinu, mi ugostitelji ćemo biti malo ‘napetiji’ i provjeravati da li novi sustav radi kako treba, što će sada biti ipak nešto lakše nego prije, s obzirom na fiskalne blagajne i račune -, ističe Korotaj, koji predviđa da će ta provjera trajati samo nekoliko minuta.

Pritom najvećim izazovom označava prohodnost internetske veze i mobilnih mreža koje se baš u ponoć zbog čestitanja porukama, mailovima i pozivima, znaju ‘zagušiti’ pa i ‘pucati’, a kako su fiskalne blagajne spojene putem tih veza moguće je da negdje, gdje su veze inače slabije, provjera sustava potraje i duže.

– Promjena cijena bit će vidljive odmah u dijelu PDV-a zbog njegovog povećanja, a vjerujem da će odmah biti i slučajeva da će porasti, što za goste konkretno znači da će čaša nekog pića, kava ili neki obrok poskupjeti za par i više kuna – predviđa Korotaj, poručujući inspekciji kako bi bilo dobro da ugostiteljima u novogodišnjoj noći i 1. siječnja da neki tzv. grace period od nekoliko sati kako bi sustav profunkcionirao i ustabilio se s novim PDV-om.

Pročitajte još

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist

Potrebica: Prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara započeto na žrtvi u Domovinskom ratu traje i trajat će

Dulist

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist