AktualnoKultura

IZMJENA LOKACIJE Houellebecqove ‘Elementarne čestice’ izvest će se na Lovrjencu!

IZMJENA LOKACIJE Houellebecqove 'Elementarne čestice' izvest će se na Lovrjencu!

Mladen Tarbuk, intendant Dubrovačkih ljetnih igara, uoči početka proba “Elementarnih čestica” u Zagrebu, predstave prema istoimenom romanu francuskog pisca Michela Houellebecqa, kazao je kako će se sporna predstava ipak izvoditi i to – na Lovrijencu.

– Legitimno je da se županu ne sviđa pisac Houellebecq i njegovi stavovi o islamu, međutim nije legitimno to što je zbog Houellebecqa povukao sav novac koji daje Igrama, 650 tisuća kuna za program koji su pohvalili svi članovi festivalskog Vijeća. ‘Elementarne čestice’ u međuvremenu su, nakon što je SOA ocijenila da je sigurnosni rizik izvesti ih, promijenile lokaciju igranja, kako bi se isti umanjio. Umjesto Kupara, predstava će se održati na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, mjestu na kojem se tradicionalno izvode dramska djela na Igrama. Lovrijenac je nepristupačno mjesto na kojemu je vrlo jednostavno kontrolirati ulaz i izlaz publike. Kakav je detaljniji plan osiguranja predstave, morate pitati ministra Ranka Ostojića – kazao je za Jutarnji Tarbuk, te dodao i to kako ‘najgore tek dolazi’.

– Ne bojim se ja pritom islamista već lokalnih snaga, provokatora. I opet ne onih koji bi bili muslimanske vjeroispovijesti. Jer kao što znamo, naš narod je nakon Domovinskog rata i dalje ostao naoružan, pogotovo u Dubrovniku. Kako god, Houellebecqa moramo izvesti. Nije tu više riječ o borbi za ‘Elementarne čestice’, već za elementarne slobode govora. Doista ne možemo pristati na svijet u kojem zbog jedne karikature netko vadi mašinku i puca. Ako zabranimo Houellebecqa, možemo zabraniti kulturu sveukupno.

Na pitanje dolazi li kontroverzni autor na igre, odgovor Tarbuka je kratak – ne.

On nije osoba koja se voli konfrontirati u situacijama velikih javnih skandala. Međutim, u Dubrovnik stiže Pascal Bruckner, čuveni francuski pisac vrlo neugodno iznenađen cijelom Houellebecq aferom. Na brodu koji će isploviti iz Gruža bit će uprizorenje dijela Brucknerova “Ledenog mjeseca” – dodao je Tarbuk.

Cijeli razgovor s intendantom možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist