Županija

IZLOŽBE I STRUČNA VODSTVA Održani Dani otvorenih vrata EU projekata

IZLOŽBE I STRUČNA VODSTVA Održani Dani otvorenih vrata EU projekata

Regionalna agencija DUNEA pridružila se manifestaciji ‘Dani otvorenih vrata EU projekata’ koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, uz proslavu važnog jubileja – 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. —DUNEA je ovom prigodnom izložbom odlučila prikazat neke od ključnih EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u suradnji sa svojim partnerima. Za ovu priliku izdvojili smo dio velikih infrastrukturnih projekata poput Lučkog terminala Vela Luka, Poduzentičkog inkubatora Ploče, Centra za obuku pripadnika sustava civilne zaštite i vatrogastva te Dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću, ali ipak poseban fokus ovaj put smo stavili na manje projekte koji su direktno povezani s lokalnom zajednicom i donose konkretnu korist našim građanima – istaknula je Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencija DUNEA.
Posjetitelji su tako u prostorima Regionalne agencije DUNEA, i njenom izdvojenom uredu u Opuzenu kojeg vodi Europe-Direct Dubrovačko – neretvanske županije, imali priliku vidjeti već navedene velike infrastrukturne projekte, uz neizostavni Pelješki most, Zračnu luku Dubrovnik te Studentski dom Dubrovnik. Uz lutkice odjevene u primorsku narodnu nošnju, izložena je i fotografija Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja uspostavljena upravo kroz EU projekt. Prikazane su i vjetroorgulje na brdu Trovro, jedinstvene u cijelom svijetu i samim time prava turistička atrakcija. Za zaštitu našeg mora nabavljena je i vrijedna vatrogasna oprema, a izložena je i fotografija BLUEMED Centra za promicanje znanje otvorenog u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, muzeja koji prikazuje svu raskoš podmorja u Cavtatu te je za taj projekt Regionalna agencija DUNEA 2021. primila nagradu za najbolji EU projekt u kategoriji ‘Doprinos znanosti i inovacijama’.
Osim na fotografiji, posjetitelji su mogli i uživo vidjeti i interaktivno doživjeti BLUEMED centar, te uz stručno vodstvo Muzeja i galerija Konavala, saznati više o antičkim brodolomima i ostalim zanimljivostima koje se kriju ispod razine mora. Uz konavoski, u Danima otvorenih vrata sudjelovao je i Prirodoslovni muzej Metković u kojem su se mogli vidjeti novi sadržaji u stalnom postavu – geološki stup i 3D reljefna karta delte uz 3D blok dijagram, 3D špiljski prikaz te je prikazano i istraživanje vezano za pijeske Neretve. U Pločama je svoja vrata otvorio Poduzetničko-proizvodni impulsni centar kojeg vodi Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije, a u Kuli Norinskoj novoizgrađeni Centar za obuku pripadnika sustava civilne zaštite i vatrogastva. U Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanome cijeli tjedan je bio posvećen Europskoj uniji gdje su posjetitelji mogli vidjeti primorske nošnje, nakit te brodove iz bogate pomorske povijesti. Organizaciji navedene manifestacije pridružila se i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, koja je također organizirala izložbu fotografija te zainteresiranim posjetiteljima ponudila prigodne promotivne materijale izrađene u sklopu brojnih EU projekata. Održana manifestacija bila je izvrsna prilika da građani uživo posjete i lokacije prikazane na izloženim fotografijama u sklopu manifestacije ‘Dani otvorenih vrata EU projekata’. Regionalna agencija DUNEA u sklopu svog projekta ‘Znanjem do EU fondova’ pruža pomoć jedinicama lokalne i regionalne samouprave u pripremi, prijavi i provedbi projekata financiranih EU sredstvima.

IZLOŽBE I STRUČNA VODSTVA Održani Dani otvorenih vrata EU projekata

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Pročitajte još

Kreće projekt izgradnje nove zgrade Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića

Dulist

Hitna helikopterska služba lani je obavila 354 intervencije. Bit će dostupna opet tijekom cijele godine

Dulist

Konavle imaju novog šampiona od kobasica!

Dulist