Kultura

IZLOŽBA U RUPAMA Do kraja listopada uživajte u arheološkoj baštini Irske

Izložba fotografija ‘Slavimo arheološku baštinu Irske’ otvorena je u Etnografskom muzeju u žitnici ‘Rupe’ u petak navečer u organizaciji Dubrovačkih muzeja, Veleposlanstva Irske, Nacionalne službe za spomenike Irske i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Autori izložbe su glavni arheolog Michael MacDonagh i fotograf John Lalor iz Nacionalne službe za spomenike Irske, a koordinator je viši kustos Dubrovačkih muzeja dr.sc. Domagoj Perkić.

Kustos izložbe Porin Šćukanec Rezniček, stručni suradnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, istaknuo je kako su na izložbi prikazane fotografije tridesetak najznačajnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske iz 12 tisuća godina naseljenosti otoka, poput eremitorija Skellig Michaela iz 7. stoljeća, s kapelicom i redovničkim kućama u obliku košnica, koji se dramatično izdiže iz Atlantika.

– I Irska i Hrvatska s pravom su ponosne na svoju nacionalnu baštinu. Drago mi je što je bilo moguće dovesti ovu izložbu, koja ističe neke izvanredne primjere bogate arheološke baštine Irske, u Dubrovnik, grad koji ima posebno mjesto u srcu mnogih Iraca. Nadam se da će ovaj kratak pogled na irsku baštinu potaknuti ljude da je dalje istražuju i možda posjete Irsku kako bi je sami vidjeli – kazao je veleposlanik Irske NJ.E. Ruaidhri Dowling.

Na otvorenju je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl naglasila važnost očuvanja, zaštite i prezentacije bogate kulture baštine i povijesti Dubrovnika i Irske. Tijekom ove godine kada se obilježava 150. godina Dubrovačkih muzeja, dodala je, ostvarene su i brojne međuinstitucionalne – muzejske i međunarodne suradnje. Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić otvorila je izložbu te je u svom obraćanju istaknula:

– Sva materijalna baština, jednako kao i ona nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva, ona je i poveznica naše zajedničke europske povijesti. I mi u Dubrovniku, kao i naši prijatelji u Irskoj, shvaćamo i potičemo čuvanje baštine i skrb o njoj, ali i ističemo potrebu predstavljanja baštinskog nasljeđa javnosti kako bismo spoznali i širili dalje međusobne vrijednosti.

Za sve posjetitelje izložba ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 31. listopada 2022.

Pročitajte još

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Dulist

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija