Kultura

IZLOŽBA NA SVEUČILIŠNOM KAMPUSU Dubrovačka djeca pohvalila se glinenim rukotvorinama

izlozba djeca kampus 9

Na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku u subotu popodne vrata je otvorila izložba dječjih radova iz gline, nastalih na edukativnim radionicama keramike organiziranih za djecu uzrasta od 7 do 12 godina u sklopu projekta Europske noći istraživača, a pod vodstvom doc. dr. art. Kristine Kojan Goluža.

– Večerašnja izložba rezultat je projekta kojeg provodimo s Ministarstvom znanosti RH na kojeg smo se odazvali s naša dva odjela – Odjelom za umjetnost i restauraciju te Odjelom za elektrotehniku i računarstvo. U sklopu radionica koje smo prijavili obuhvatili smo nekoliko različitih znanstvenih disciplina s kojima smo željeli upoznati djecu bilo da je riječ o istraživanjima koja se vode na našem Institutu za more i priobalje ili u nekim drugim institucijama kao što su Pomorski muzej. Vodili smo ih na razne lokacije te su se susreli s mnogim stručnjacima i strukama. Nakon, otišli bi u radionicu gdje su im prof. Kojan Goluža i studentica Vasilija Todorović pomagale da to što su vidjeli i saznali pretoče u mala umjetička djela – kazala je ovom prilikom voditeljica projekta Nikolina Potrebica, inače stručna suradnica u Službi za međunarodne odnose i istraživačke projekte pri Sveučilištu u Dubrovniku.

Odaziv mališana bio je odličan. Djeca su si dala mašti na volju te su njihove šarene rukotvorine poput pravim majstorima izložene u vitirinama u auli Kampusa.

– Izrađivali su glinene pločice jer su upravo prve pločice u povijesti bile od gline. To su one iz Mezopotamije na kojima su ljudi zapisivali svoje dnevne obveze. Puno mašte izraženo je u njihovim radovima. Nismo ih ograničavali u procesu stvaranja. Neki su pravili kornjače ili morske zvijezde. Sve po želji. Zadnji dan smo bili u obilasku Grada s gosparom Marojicom Stanićem te smo se fokusirali na Orlanda i pokušali ga i izraditi – ispričala je Kojan Goluža naglasivši kako je cilj projekta bio da se najmlađi upoznaju sa karijerom znanstvenika.

Podsjetimo, tijekom pet susreta djeca su posjetila: Državni arhiv u Sponzi, Akvarij i Institut za more i priobalje, franjevački samostan i Apoteku, Pomorski muzej i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku a za kraj druženja imali su organizirano vođenje Gradom. Nakon svakog od posjeta ovim institucijama, djeca su s doc. dr. art. Kojan Goluža izrađivala primjerice ribice i druga morska bića od gline, posudice za mirodije i brodove od gline.

Izložba ostaje otvorena sljedećih tjedan dana.

Pročitajte još

IZLOŽBA U PONEDJELJAK Kako gimnazijalci vide Držića?

Dulist

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist