Kultura

‘ĐAVOLJI ODVJETNIK’ U LAZARETIMA Odnosi u ljudskoj zajednici prikazani plesnom predstavom

'ĐAVOLJI ODVJETNIK' U LAZARETIMA Odnosi u ljudskoj zajednici prikazani plesnom predstavom

Imali smo premijeru na Antisezoni u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu krajem rujna. Probali smo mehanizme slušanja prebaciti u pokret. Radimo s instrumentima, radimo na slušanju kroz dodir, auditivni moment, kroz zapovijedi i kroz zajedničko donošenje odluka u kolektivu – rekla je koreografkinja Martina Tomić prilikom plesne predstave ‘Đavolji odvjetnik’ u prostorima Art Radionice Lazareti u subotu.

Predstava je u izvedbi i produkciji Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta IMRC / HIPP 2019, a teži kroz koreografiju odgovoriti na pitanje što to znači pripadati jednoj zajednici.

– Postavljamo pitanja što znači biti sam u kolektivu, što znači biti dio kolektiva, kad se zauzmeš za sebe ili drugog. Tako gradimo koreografiju i donosimo koreografske odluke, na temelju zajednice, ali i pojedinca – istaknula je.

Kao jedan od izazova navela je i rad unutar novog tima te kaže da može biti teško dovesti cijelu ekipu na ‘istu stranicu’.

– Nisam nikad radila sa IMRC kolektivom, pa mi je bilo zanimljivo i teško doći do tog trenutka kad se svi zajedno slušamo. Bilo je izazovno od samih početaka, od običnog zagrijavanja, izrade sekvenci i improvizacije, do strukturiranja te improvizacije unutar koreografije i odabira kostima. Izvođači imaju slobodu u donošenju odluka i improvizaciji, ali imaju i strukturu koja ih usmjerava – objašnjava.

Inače, u produkcijskom timu osim Tomić sudjeluju dramaturginja Nina Gojić, za glazbu je zadužen Nenad Kovač, a izvođači su Mia Kevo, Helvecia Tomić, Leon Goličnik, Jason Mulhausen, Marjan Pajvot uz umjetničko vodstvo Ive Nerine Sibila.

Pročitajte još

[FOTO] ZASLUŽENA CEREMONIJA Predstavljena knjiga o herojima bez puške – hrabrim ljudima iz Crvenog križa

Nora Di Leo

[FOTO] SUPETART – ‘HOMAGE TO DUBROVNIK’ Romana Milutin Fabris: Nema usporavanja u mojim godinama

Dulist

RADOVI MALENIH KREATIVACA Motivi najvećeg hrvatskog komediografa u Domu Marina Držića

Dulist