Kultura

Izložba ‘Lapis lazuli’ Nikoline Šimunović u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Nikolina Šimunović u izložbi ‘Lapis lazuli’ predstavlja se recentnim djelima te s nekolicinom ranijih radova u mediju slikarstva, skulpture, mobila i instalacije. Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 27. svibnja u 20 sati.
Sva su umjetnička djela nastala u datim društvenim okolnostima i u određenim povijesnim kontekstima. Ponekad su ona zrcala vanjštine turobnih ili dobrih vremena, a ponekad su odrazi unutarnjih stanja svojih stvaraoca. Dogode se i situacije u kojima se iz unutrašnjosti umjetnika pojavi ogromna snaga, živost i neutaživa žeđ za samim činom stvaranja koji i u vrlo pesimističnoj atmosferi rezultira djelima iz kojih se širi snaga vedrine, mira i spokoja. U kontekstu vrlo tjeskobne i nepredvidive 2020. godine u kojoj se čovječanstvo transformiralo u lutajuću skupinu u kojoj ‘slijepac vodi slijepoga’ dok se svijet, doslovno, urušava i prijeti ponovnim „zatvaranjem“ uz stalno prisutnutraumu od mogućnosti ponovne trešnje, nastala su nova djela umjetnice Nikoline Šimunović. Ona su nastavak njezinih dosadašnjih nastojanja da prikaže nepregledne duhovne prostore vlastitoga bića kao i prostora u kojima ono obitava. Djela su to koja su ‘napučena’ materijom i duhovnošću u svoj svojoj dubini i širini do krajnjih granica. Neka su se od njih, uslijed nastojanja da im se slojevi međusobno pokriju, čak i fizički rastvorila pa su nastale slike koje su svojim strukturama zagrabile u prostor i tako postale trodimenzionalni objekti.
Izložbom umjetnica obilježava 20 godina izlaganja. Kustosica izložbe je Anita Ruso, a izložba ostaje otvorena do 18. srpnja 2021. godine.

Pročitajte još

U izložbi posvećenoj našem Parcu uživajte sve do 7. veljače

Dulist

Gospođa Anka je iskoristila vrijeme korone i vratila iz zaborava motive primorskog veza

Dulist

‘IZMEĐU DIGITALNOG I STVARNOG’ Što vas čeka u petak na Noći muzeja?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija