Aktualno

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Izložba 'Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.' gostuje u Zagrebu

Izložba Muzeja Domovinskog rata ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991′ gostuje u Zagrebu povodom obilježavanja 29. obljetnice raketnog napada na Zagreb. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 25. travnja 2024. u 17 sati, u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991. /1995.

Izložba, stvarna i virtualna, u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik bila je otvorena 2021. godine, u sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice uspješne herojske obrane grada Dubrovnika 1991. godine. Ovom izložbom cjelovito je obrađeno najteže razdoblje rata, od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991.

Izložbu čine tri zasebne tematske cjeline: početak općeg vojnog napada na dubrovačko područje (listopad 1991.), najteži dani herojske obrane Grada (studeni 1991.) i dan za sve dane – 6. prosinac 1991.

U prvoj tematskoj cjelini prezentiran je tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje Općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. Obilježili su je rušilački napadi neusporedivo nadmoćnijih agresorskih snaga, ali i herojski otpor malobrojnih dubrovačkih branitelja. O tome svjedoči činjenica da je umjesto planiranog brzog zauzimanja juga Hrvatske, trpeći neočekivane teške poraze i gubitke, neprijatelj tek koncem listopada, nakon što je okupirao Konavle i Župu dubrovačku, došao na same prilaze gradu Dubrovniku.

U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenoga 1991., praćeni velikim ljudskim žrtvama, ali i stalnim nastojanjem agresora da prisili branitelje na predaju i tako zauzme Grad.

U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događanja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom svojih branitelja agresoru nanesen odlučujući vojni i politički poraz. Iako je tog dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – Slobodu i navijestiti konačnu pobjedu.

Temeljni cilj izložbe je iznova upoznati širu javnost s bogatstvom novo prikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja nam je omogućila utvrđivanje brojnih važnih do sada nepoznatih povijesnih činjenica. Ovom prigodom prezentirali smo dokumente civilne i vojne provenijencije, a posebno cjelovito obrađenu građu Kriznog štaba, izvorne ratne dnevnike Centra za obavješćivanje i Zapovjedništva obrane općine Dubrovnik, kao i izvorne fotografije iz muzejske zbirke. Izloženi su i opsežni izvodi iz dnevnih izvješća Radio Dubrovnika i dubrovačkog studija HRT-a, kao i članci iz ratnih izdanja Dubrovačkog vjesnika, Slobodne Dalmacije, te crnogorske Pobjede i njenih posebno tiskanih izdanja „Rat za mir“.

Projekt Muzeja Dani ponosa ostvarili su tijekom 2021. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik dok koncepciju i autorstvo izložbe potpisuje Varina Jurica Turk. Za vizualni identitet i likovni postav izložbe zaslužni su Mišo Đuraš, viši kustos, voditelj zbirke fotografija i viša kustosica, voditeljica zbirke dokumenata Varina Jurica Turk.

Izložba u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991. / 1995. (Petrićeva 4/1) može se pogledati do 12. listopada 2024. Radno vrijeme Memorijalnog centra:  utorak – subota, od 10 do 18 sati

Pročitajte još

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist