Aktualno

IZGLASAN PAUŠAL OD 1500 KUNA Bogdanović: ‘Ovaj porez je relikt srednjeg vijeka’

IZGLASAN PAUŠAL OD 1500 KUNA Bogdanović: 'Ovaj porez je relikt srednjeg vijeka'

Gradski vijećnici na 24. sjednici Gradskog vijeća izglasali su izmjene i dopune Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj u visini od 1500 kuna po krevetu unutar povijesne jezgre.

-Potrebno je istaknuti činjenicu da je provedeno javno sasvjetovanje za izmjenu ovog poreza. Na tom savjetovanju nismo imali nijedne primjedbe, nitko se nije uključio, komentirao niti dao prijedlog. Vrlo je zanimljivo kako danas odjednom čujemo kako Grad novim prijedlogom kojim proglašava zonu povijesne jezgre te diže cijenu na 1500 kuna nekoga diskriminira. To nije istina. Ključna je bila popunjenost prema E-visitoru, a povijesna jezgra je prosječno popunjena 200 dana godišnje, dok je van jezgre popunjenost 130 dana. To je računica koju smo dobili. Ne možemo na isti nači promatrati povijesnu jezgru i prodručje van nje. Kada bi prosječna cijena apartmana bila 250 eura, a to je realno četverosobni apartman, a i veće su cijene u studenom, za 200 dana to iznosi 50 tisuća eura. Kada na to naplatite paušal, za četiri kreveta godišnji porez iznosi šest tisuća kuna po apartmanu. To je 1,63 u postotku. Najmanji porez u RH je porez na lijekove, a on iznosi pet posto. Zato mislim da imamo potpuno opradvdanje za uvođenje navedenog. Grupa birača Dajmo ruke podigla je glas protiv, neki su napisali da su i građani protiv toga. Bavljene privatnim smještajem je gospodarska djelatnost, a ne socijalna kategorija. Potpuno je nepravedno da zona povijesne jezgre bude uspoređena s drugim zonama koje su puno manje popunjene – rekao je gradonačelnik Franković.

Vijećnica Terezina Orlić podsjetila je kako je paušalizacija donesena prije 12-13 godina kako bi se potanulo malo poduzetništvo.

-U međuvremenu je došlo do povećanja hotelskog smještaja. Nagla potražnja za smještajnim kapacitetima dovela je do stanja da imamo dvostruko više smještaja nego hotelskog, a što to znači za destinaciju zna onaj koji se bavi turizmom. Predložila bih da se na nivou Vlade i Ministarstva pokušaju odrediti neke druge kategorije – rekla je Orlić.

Vijećnik Jadran Barač upitao je kako ravnomjerno naplatiti porez kad se radi o različitoj zaradi. Baglasio je kako je sustav oporezivanja u državi nepošten te kako bi se možda u ovu odluku trebao uključiti i pojas Ploča jer tamo jako dobro zarađuju od apartmana.

-Bit ću suzdržan, ovo je apsurdna situacija. Čemu opteretiti ovu djelatnost na ovaj način. To je relikt srednjeg vijeka, tada su paušalno oporezivali. Postoji idealno rješenje, a to je postotak, bez obzira na pogled i kvalitetu. To je čista diskriminacija prema onima koji uredno rade – rekao je vijećnik Vido Bogdanović.

Vijećnica Terezina Orlić naglasila je kako stvari ipak nisu tako jednostavne te da su paušali i doneseni jer su prije mnogi smještajni kapaciteti bili ilegalni.

-Nije bilo dovoljno inspektora, nismo mogli kontrolirati privatni smještaj. Onda je uvedena jednostavna metoda paušalizacije – istaknula je Orlić.

Pročitajte još

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist