Politika

IZBORI 2016. Mato Franković: Želimo se natjecati idejama, a ne podjelama

IZBORI 2016. Mato Franković: Želimo se natjecati idejama, a ne podjelama

Mato Franković HDZ-ov je kandidat za Hrvatski sabor u 10. izbornoj jedinici. Na prijevremene parlamentarne izbore izlazi kao 7. na listi ove stranke.
U slučaju da uđete u Sabor hoćete li dati ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća i hoće li vaš saborski mandat uzet danak na vašim lokalnim političkim aktivnostima?
Smatram da ću ulaskom u Hrvatski sabor samo dodatno osnažiti funkciju predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a svojim radom u Saboru moći ću snažnije zastupati interese Grada Dubrovnika. Moj saborski mandat bit će nadopuna zaštiti interesa Grada Dubrovnika i njegovih građana. Predugo se pojedini politički moćnici poigravaju sa našim Gradom koji im služi za dovođenje stranih izaslanstava, ali čim se svjetla kamere ugase i otiđu u Zagreb kuju planove kako Dubrovniku dignuti njegov regionalni status. Žalosti me činjenica da se čak i iz redova Mosta zalažu za ukidanje regionalnog statusa Dubrovniku u budućem preustroju Republike Hrvatske te da se pojedini njihovi ministri zalažu za izmicanje središta preostalih državnih institucija iz grada Dubrovnika.

Na koji način mislite da možete iz saborskih klupa doprinijeti životu na jugu Hrvatske?
Puno je problema koji muče krajnji jug Hrvatske, moj cilj je zalagati se u Hrvatskom saboru za Dubrovnik kao regionalno središte u bilo kojem preustroju Republike Hrvatske, smanjenje PDV-a na turističke usluge, izgradnju brze ceste Zračna luka – Dubrovnik, olakšavanje pomorcima administrativnih problema vezanih za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te porezne olakšice, izgradnja cruise terminala u luci Dubrovnik koji će biti po mjeri Grada, a ne po mjeri investitora, izgradnju autoceste do Dubrovnika sa priključkom na Osojniku, a ne kako je to Kukuriku / Narodna koalicija predlagala sa priključkom na Trebinju.
Zašto ste baš vi zaslužili preferencijalni glas na ovim izborima?
Smatram da sam svojim radom u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, ali i kroz svoju kampanju za duplo bolji grad pokazao da politika ali i političari mogu biti drukčiji. Veliki broj projekata koje smo nosili u našem programu sada su riješeni. Od smanjenja legalizacije na područjima gdje nema komunalne infrastrukture, preko besplatnih knjiga za sve osnovnoškolce u Gradu Dubrovniku pa do asfaltiranja i rješavanju niza komunalnih problema u Gradu Dubrovniku.

Na prošlim izborima Dubrovnik je pošao ‘lijevo’, mislite li da će ovaj put biti drugačije?
Na prošlim izborima se smanjila prednost Kukuriku odnosno današnje Narodne koalicije pred HDZ-om i tada koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije. Razlika je bila samo jedan posto. Vjerujem da ćemo na ovim izborima dobiti povjerenje svojih građana jer je jedino lista HDZ-a koju nosi general Damir Krstičević prepoznala važnost grada Dubrovnika. Na listi HDZ-a se uz mene nalazi i kolegica Sanja Putica, a lista Narodne koalicije govori sama za sebe. Nevjerojatno mi je da gradonačelnik Dubrovnika poziva svoje sugrađane da daju glas kandidatu – iz Splita.

Koliko glasova razočaranog HSS-a očekujete?
Na ovim izborima očekujemo većinu glasova svojih sugrađana s područja cijele Dubrovačko neretvanske županije. Naime kroz svoj program Vjerodostojno, HDZ je jasno iznio niz konkretnih mjera koje će olakšati život našim sugrađanima. Jasno smo naveli kada će se te mjere početi provoditi i koji efekti se očekuju od njih. Mi se u ovim izborima želimo natjecati idejama. Dosta nam je više podjela, posebno onih koje je forsirao Zoran Milanović na MI ili ONI. Predugo su podjele zamarale hrvatski narod i zaustavljale nas u našem gospodarskom oporavku.

 

Sponzorirani članak

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist