Aktualno

“Izbjegavajte put sa srpskim tablicama u Dubrovnik”

"Izbjegavajte put sa srpskim tablicama u Dubrovnik"

Građanima Srbije koji kreću na put u Hrvatsku tamošnje ministarstvo savjetuje “izuzetan oprez i krajnje suzdržano ponašanje” iako je smanjen broj incidenata, piše večernji.hr.

Kako se navodi, gradovi u kojima može doći do ugrožavanja sigurnosti građana Srbije su Split, Knin, Zagreb, Osijek, Vukovar, Sisak, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

– Zbog toga, treba izbjegavati putovanje autobusima sa srpskim tablicama kroz te gradove – dio je uputstava srpskog MUP-a koji informira svoje građane o putovanjima u inozemstvo.

Naime, internetski portal EuroActiv napravio je istraživanje o tome što ministarstva unutarnjih poslova država na Balkanu savjetuju svojim građanima kada putuju ovim krajevima, a na vrhu "bizarnih savjeta" našao se srpski MUP.

– Ako je neizbježno, treba se parkirati isključivo na osiguranim parking mjestima. Građanima Srbije koji putuju u Hrvatsku se savjetuje također da izbjegavaju razgovore na političke teme, naročito iz bliske prošlosti – navodi se u uputstvima.

Hrvatski MUP nema nekih posebnih upozorenja za Srbiju, no za to ima za Kosovo. Naglašava se kako nema razloga za odlaganje putovanja na Kosovo no da se mora biti oprezan zbog povremenih sukoba srpskog i albanskog stanovništva.

– Do daljnjeg se građanima Hrvatske ne savjetuje putovanje na području sjeverno od Mitrovice, dok se za ostala područja Kosova savjetuje oprez, uz preporuku da se prate vijesti i slijede uputstva lokalnih vlasti – navodi EuroActiv.

No, pravi problem tek nastaje za Bugare koji do sada nisu imali posebnu brošuru i upozorenja. Tako je zabilježen ekstremni slučaj Dimitrija Bojanova koji je proveo 18 dana u hrvatskom zatvoru jer je s "lokalne plaže uzeo praznu školjku i ponio kući kao suvenir".

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova već je tako pokrenulo disciplinski postupak protiv bugarskog konzula u Hrvatskoj koji nije uspio zaštiti Bojanova, dok je glasnogovornica ministarstva Vesela Černeva rekla da će stranica ministarstva biti uskoro dopunjena detaljnijim informacijama o drugim zemljama.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist