Politika

Ivica Matić kandidat Domovinskog pokreta za župana, Ivana Končevski za gradonačelnicu Dubrovnika

Ivica Matić kandidat Domovinskog pokreta za župana, Ivana Končevski za gradonačelnicu Dubrovnika

Umirovljeni pomorski kapetan Ivica Matić kandidat je Domovinskog pokreta za župana Dubrovačko-neretvanske županije, dok je poduzetnica Ivana Končevski kandidatkinja ove stranke za gradonačelnicu Dubrovnika. Kandidat za Matićevog zamjenika je Vedran Violić, tajnik u OŠ Masle Orašac, dok je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Nikica Bautović Ramljak. Kandidat za župana Dubrovačko-neretvanskog Ivica Matić naglasio je kako ova županija treba promjene.

-Nakon 30 godin neuspješnog vladanja lijevih i desnih došlo je vrijeme da građanima ponudimo drukčiju politiku. Povratak vrijednostima koje svi zajedno dijelimo. Najvažnije je osigurati uvjete života primjerene 21. stoljeću. Naša županija nije samo turizam u kojem svi danas vide slamku spasa i izgovor za nerad. Nažalost, ova je kriza pokazala da se ne možemo samo oslanjati na turizam. Mi u Domovinskom pokretu na turizam gledamo kao na sredstvo koje će pokrenuti ekološku i lokalnu poljoprivredu i ostale grane gospodarstva u županiji, poljoprivredu koja će i bez turizma biti samodostatna i sposobna za proizvodnju hrane za cijelu našu županiju. Ako se to može postići s mandarinama, zašto ne bi moglo i s bilo kojim drugim proizvodom. Naša želja je od Prevlake do Neretve iskoristiti brojne površine koje danas propadaju jer su neiskorištene. Moj je cilj osigurati da budemo samoodrživi. To ćemo postići uz razvoj infrastrukture i korištenje svih mogućih izvora za male OPG-ove i obrte. Tako ćemo mladim ljudima i obiteljima omogućiti da se uz osnovne poslove mogu baviti i poljoprivredom te tako dodatno zaraditi. Za naše poduzetnike organizirat ćemo slobodne poduzetničke zone, bez parafiskalnih nameta. Najvažnije od svega, za razliku od sadašnjeg župana, namjeravam raditi i da svi naši žitelji imaju sve uvjete za dostojanstven i ugodan život. Svaki mi je sugrađanin bitan i svako mjesto u županiji njezin je centar. Zato ću županijom upravljati domaćinski – rekao je Ivica Matić.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika Ivana Končevski podsjetila je kako je Domovinskom pokretu jako bitna demografija pa su stoga mlade obitelji važan dio njezina programa. Plan je, istaknula je, uvesti besplatan vrtić za sve.

-Ipak, besplatni vrtići ne znače puno ako obitelji nemaju posla i ako nemaju gdje stanovati. Zato ćemo se fokusirati na stambeno pitanje mladih koje se već godinama ne rješava. Za pokušaj HDZ-ovo POS-a mogu reći da je sve samo ne pravedan. Mi ćemo napraviti nove stanove, a natječaj će biti po puno povoljnijim i pravednijim kriterijima. Kad smo kod stanovanja, grozim se zbog činjenice da danas, 30. godina nakon Domovinskog rata, u našem Gradu još uvijek postoje branitelji koji još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje. Za razliku od prošlih vlasti, mi ćemo se pobrinuti za njih i osigurati da napokon dobiju svoj dom – rekla je Končevski.

Obećala je da će braniteljima vratiti dostojanstvo kao i ono što im je oduzeto poput, naglasila je, spomenika Domovinskom ratu s Pila.

-Mi ćemo u dogovoru s braniteljima postaviti pravi spomenik. Sve to zahtjeva financijska sredstva te zbog toga zahtijevamo povratak zidina Gradu jer taj novac pripada građanima. Jednako smo i za obnovu spomenika u dogovoru s Društvom prijatelja dubrovačke starine te ćemo s njima naći model kako bi nastavili vrijedno raditi. Pokrenut ćemo razvijanje drugih industrija poput filmske jer je naš grad pokazao veliki potencijal za nju, ali to nisu znali iskoristiti. Domovinski pokret predstavlja novu, drukčiju i atipičnu  politiku. Kako smo na nacionalnoj razini donijeli potrebnu svježinu, tako ćemo i u ovome gradu. Bit ćemo prvi ženski tim na čelu Grada – istaknula je kandidatkinja za gradonačelnicu Ivana Končevski.

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Dario Žepina naglasio je kako su u posljednje vrijeme odašiljali imidž stranke koja je zabljesnula, a potom se počela raspadati.

-Ovi ljudi iza mene dokazuju da tome nije tako. Oni će pokazati kroz svoj rad da trebamo promjene. One su nužne i to ne samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku nego u cijeloj Hrvatskoj. 16. svibnja Hrvatska mora dobiti jedan novi zaokret. Svi trendovi ukazuju da, ako nastavimo duopol politike koji je trenutno na vlasti, da nas za 50 godina neće biti – rekao je Žepina.

Dodao je da je Hrvatska demografski i gospodarski devastirana do krajnjih granica. Naglasio je kako je po svim pokazateljima Hrvatska na zadnjem smo mjestu po negativnostima te da su Hrvati postali slugani Bruxellesa. Saborski zastupnik Domovinskog pokreta general Ante Prkačin rekao je kako politika treba obične ljude, a ne genijalce jer je ona ‘običan račun koji treba dobro znati’. Dodao je kako je Domovinski pokret jedina ozbiljna stranka koja se pojavila u posljednje vrijeme jer zna odgovoriti na identitetsko pitanje. Na novinarsko pitanje može li prokomentirati aktualnog gradonačelnika i zbog čega misli da ne vodi dobro Grad, Prkačin je odgovorio kako Domovinski pokret nudi bolju opciju te nije želio previše komentirati Mata Frankovića istaknuvši da ga ‘dovoljno ne poznaje’. Ipak, o predsjedniku Gradskog vijeća Marku Potrebici, koji mu je, istaknuo je, ujedno i rođak, izrekao je ‘sve najbolje’.

Kratko su se obratili i kandidati za zamjenike župana Vedran Violić te kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnice Nikica Bautović Ramljak. Vedran Violić tako radi kao tajnik u OŠ Antuna Masle u Orašcu već 44 godine. Dodao je kako se vodi izrekom ‘Zaboravite na privatno, okrenite se javnome’. Nikica Bautović Ramljak diplomirana je pravnica te radi u državnom sektoru. Majka je troje djece i naglasila je kako je odlučila sebe pronaći u Domovinskom pokretu jer smatra da ova stranka nudi ono što nijedna do sada nije ponudila.

Inače Domovinski pokret u županiji broji oko 400 članova, a planira imati svoje kandidate u što većem broju lokalnih jedinica. Po Uskrsu će izaći sa svim kandidatima, naglasili su.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist