Kultura

Ivanino cvijeće u Pisi

ivana vidovic

Dvojezično poetično ostvarenje „Život cvijeća – La vita dei fiori“ dubrovačke pijanistice Ivane Marije Vidović od petka do nedjelje bit će među mnoštvom knjiga izloženo na poznatom Pisa Book Festivalu.

U dvorani Sala Blu, na Piazzi dei Congressi u Pisi održat će se i glazbeno – poetično predstavljanje ove knjige i glasovirskog ciklusa, bit će govora o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević koja je sa svojim istoimenim glasovirskim ciklusom inspirirala pijanisticu da napravi ovaj odličan skok u medij riječi iz Dorinog medija glazbe.
Zbirka pjesama je pisana na hrvatskom jeziku, no prevedena je i na talijanski od same autorice, urednice Vere Ambre, a recezent i lektor je Edoardo Cillari. Predgovor ovom pjesničkom kupletu napisale su dr. Ana Dalmatin i talijanska spisateljica Silvia Cikron Corbellini. Knjigu je islustrirao William Trivelli, a naslovnicu izradila Marusja Brautović.

„Verlainov stih iz pjesme «Umijeće pjesništva»: «Glazbe nek svud i uvijek ima» najbolje ilustrira prožimanje i stapanje pjesničkih riječi Ivane Marije Vidović i tonova iz ciklusa za glasovir «Život cvijeća» Dore Pejačević. Ivana Marija Vidović je ovim jedinstvenim ostvarenjem spoznala i izrazila vrijednost glazbe Dore Pejačević davši joj dimenziju nadvrijednosti, što životu i djelu jedne i druge umjetnice daje odbljesak vječnosti“, zapisala je dr. Ana Dalmatin
 

Pročitajte još

DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE U petak nastupaju Irena Parlov i Stevan Karanac

Dulist

U UMJETNIČKOJ GALERIJI Performans splitske suvremene umjetnice Nine Kamenjarin

Dulist

IZLOŽBA ‘IGRE BOJA’ Posveta preminulom članu DULU-a Nikoli Dubčiću Ninu

Dulist