DuList INUrednički izbor

Ivan Jakić i Ivica Glunčić o ‘Podroomu’ – maloj tvornici dobre glazbe i umjetnosti

ivica gluncic i ivan jakic 2

Ponovno smo se zaputili u kreativne prostore TUP-a, ovoga puta u ‘Tvornicu umjetnosti Podroom’. Riječ je o istoimenoj udruzi i studiju za glazbenu produkciju koje je stvorila skupina lokalnih rockera. Željni su, kako kažu, očuvanja suvremenog glazbenog izričaja starih i novih generacija lokalnih glazbenika. Jedni od njih su Ivan Jakić i Ivica Glunčić, članovi Mrtvog zvona, koji u prostoru redovno održavaju probe i snimanja.
—Trebao nam je prostor za svirku, nismo više mogli po malim čumezima svirati od 10 kvadrata – navodi Ivica kroz smijeh. Prostor su uredili i doveli u zadovoljavajuće stanje za vlastite potrebe, no s vremenom je u TUP-u počela cirkulirati mlada ekipa s velikim brojem ideja. Svoj su ‘Podroom’ odlučili otvoriti za sve glazbenike, pogotovo za mlade bendove kojima treba prostor za probe i snimanje demo snimki. I to – besplatno.

Nema mi smisla naplaćivati nekome satnicu prostora. Ako je netko zainteresiran, ako ima bend i želi nešto snimiti, može doći i mi ćemo to uraditi drage volje. To im može biti moralna podrška za daljnje bavljenje glazbom – Ivan Jakić

— Nema mi smisla naplaćivati nekome satnicu prostora. Ako je netko zainteresiran, ako ima bend i želi nešto snimiti, može doći i mi ćemo to uraditi drage volje. To im može biti moralna podrška za daljnje bavljenje glazbom – jasno ističe Ivan. Jedini je to, kako kažu, studio u gradu gdje može stati cijeli bend i snimiti sve u isto vrijeme. Motar Band je u ‘Podroomu’ snimao nove materijale, Nijanse demo album, a Tibor iz Silentea snima solo album.

ivica gluncic i ivan jakic 1

Nitko se tome nije nadao
Iako njihovo djelovanje u bivšoj tvornici seže još u 2018. godinu, na većoj su vidljivosti dobili nakon što su otvorili društvene mreže na kojima su odlučili pokazati svoj rad. ‘Nismo mi inače od društvenih mreža’, priznaju kroz smijeh. Naravno, s njihovim se radom javnost upoznala i tijekom Dana otvorenih vrata, cjelodnevnim događanjem kojim se željelo prikazati potencijal TUP-a. Odlučili su raditi otvorene probe.
—Na koncertu je bend podređen publici. Na otvorenim probama je drukčije. Bend ima probu, može ponavljati pjesmu 100 puta, a ako je nekome to zanimljivo, dođe, sjedne i sluša. Nekako je puno opuštenija atmosfera i bend da više od sebe – rekao je Ivan. Također, nešto što je u ‘Podroomu’ privuklo veliku pažnju bila je radionica sviranja i snimanja bubnjeva za djecu koju je vodio Alan Polzer, bubnjar u Otpisanima. Na radionicu je stiglo 40 djece. Nitko se tome nije nadao, kažu.

ivan jakic034
—Djeci je bilo prezanimljivo. Alan bi im objasnio kako se svira, dijete bi sjelo za bubanj, nešto odsviralo, mi bismo to snimili i onda bi svi mogli poslušati kako to zvuči. Bio je super odaziv i sigurno ćemo i s time nastaviti. Vidjet ćemo u budućnosti hoćemo li raditi radionice s drugim instrumentima, ali bismo voljeli da ih vodi pedagog, netko kao Alan – navode. Tema koja se svim najmoprimcima u TUP-u ‘vrti u glavi’ je prodaja ove bivše tvornice. Bilo bi im drago kada bi je Grad Dubrovnik kupio kako bi mogli u njoj ostati i nastaviti raditi.

—Sasvim je legitimno što se TUP što je dobro i što s vremenom može biti samo bolje.

Novi album
U ožujku ove godine boravili su u Sjedinjenim Američkim Državama, u centralnom dijelu Floride. Naime, skoro mjesec dana proveli su u studiju producenta Bobbyja Crofta snimajući novi album na engleskom jeziku namijenjen za američko tržište.
—Poći 22 dana i baviti se samo glazbom i snimanjem albuma, bez da misliš na nešto drugo, to je neprocjenjivo. To je bilo fenomenalno, pravo iskustvo – rekao je Ivica.

ivica gluncic
—Probat ćemo napraviti nešto za američko tržište. Mi bismo njima mogli biti relativno ‘egzotični’. Mjuza je rokija, malo modernije nego što je to Gruhak radio. Stvarno ima perspektive i bio bi presedan u Dubrovniku, da se potpiše kakav ugovor. Ali vidjet ćemo, morat će se poklopiti puno stvari da se to dogodi – kazao je Ivan te dodaje kako bi sredinom studenog trebali imati odgovor hoće li svoje djelovanje proširiti u Americi ili ne.

—Uglavnom imamo zaista fenomenalan album koji nećete još čuti – rekao je Ivica, a Ivan dodaje kroz smijeh: ‘Majke mi, dobar je’.

‘NAPRAVILI SU ČUDO’
Rad s bendom Dapal
Ivica ističe kako je iza njih dosta projekata, a izdvaja rad s mladim bendom Dapal. —To je prvi projekt udruge na kojem smo radili – mentorstvo benda Dapal. Kad smo napravili prostor, odmah su nam se javili i od tada su s nama. Stvarno su napravili čudo kroz sve ove godine. Na njima je hoće li se dalje time baviti i koliko će često imati probe. Što su dobili ovdje sa 16 godina, o tome smo mi mogli samo sanjati – rekao je Ivica.

Članak objavljen 3. studenog 2021.

Pročitajte još

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca

Dođite u Slano na ‘Wine & Fish Street Food Night’!

Dulist