Zanimljivosti

ISTRAŽIVANJE Kako prejedanje vikendom utječe na zdravlje?

ISTRAŽIVANJE Kako prejedanje vikendom utječe na zdravlje?

Prejedanje vikendom, ili tzv. jo-jo prehrana štetnija je nego što mislite, dokazali su australski stručnjaci. Naime, većina ljudi vodi se za mišljenjem kako preko tjedna valja jesti zdravo, ali za vikend malo opuste kočnice.

Istraživanje je trajalo 16 tjedana, a provedeno je na štakorima koji su podjeljeni u tri skupine. Jedna skupina je tijekom cijelog pokusa imala zdravu, a druga nezdravu ishranu, dok je treća četiri dana u tjednu jela poželjnu, a tri dana u tjednu nepoželjnu hranu, prenosi portal ZdravaKrava.

Usporedbom sastava crijevne mikroflore štakora na kraju istraživanja primijećeno je kako je mikroflora životinja na jo-jo ishrani bila gotovo identična onoj kod životinja koje su tijekom cijelog istraživanja jele neuravnoteženo. S druge strane, sastav mikroflore kod skupine koja je imala zdravu ishranu bio je znatno drugačiji, a zanimljivo, štakori na jo-jo ishrani pokazali su i znatno veći unos kalorija od ove skupine. Štakori na jo-jo prehrani nisu izgubili ni grama, a njihova krvna slika nije bila bolja od onih na neuravnoteženoj prehrani.

Budući da je jo-jo prehrana popularna među pojedincima na redukcijskim dijetama, autori istraživanja zbog ovih rezultata pozivaju na oprez. Ipak svoje tijelo, a ni kile ne možemo prevariti, pa uživanje u nezdravoj hrani par dana u tjednu neće proći bez neželjenih posljedica. Nadamo da ste ovaj vikend znali naći mjeru u uživanju hrane, a ako niste, to možete popraviti sljedeći vikend.

Pročitajte još

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist

UNUTRA ILI VANKA Gdje su mačke sretnije?

Dulist