Aktualno

ISTRAŽILI SMO Kad nam ove sezone stiže najviše kruzera?

ISTRAŽILI SMO Kad nam ove sezone stiže najviše kruzera?

Sezona dolazaka brodova na kružnim putovanjima je pred vratima, a procjena broja putnika koji će ovim brodovima u 2019. stići u Dubrovnik kreće se na oko 800 tisuća. Rekao je to još krajem prošle godine ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

Ovdje svakako treba napomenuti da je Gradska uprava Mata Frankovića u zadnjih godinu i pol dana krenula ‘korak po korak’ rješavati i postupno smanjivati broj putnika s brodova na kružnim putovanjima. Sve nakon što smo se 2017. godine suočili sa snažnim negativnim marketingom. — Pitanja o cruisingu i upravljanju turizmom Grad Dubrovnik započeo je prije godinu i pol dana. Tada smo bili primjer neodrživog turizma i svi mogući svjetski mediji pisali su kako se Dubrovnik ‘raspada’. Danas pišu kako je naš grad krenuo prema održivom turizmom. Tek smo na početku – rekao je u studenom 2018. godine gradonačelnik Mato Franković na panelu konferencije ‘Kružna putovanja i gradovi – izazovi i prilike’. Grad se okreće, rekao je dalje, prema drugim segmentima turizma, izletničkom turizmu, gostima iz hotela… No, u cijeloj priči glavni ključ su građani. ‘Ako su oni zadovoljni, zadovoljni su i gosti. Bitno je da destinacija može normalno živjeti. To želimo postići’, poručio je tada Franković.

15 dana s više od 6 tisuća putnika

Budući da je Lučka uprava Dubrovnik ovih dana objavila raspored dolazaka cruisera za 2019. i 2020. godinu, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje i koje su mjere poduzete s ciljem smanjenja broja putnika. Treba istaknuti kako je granica od 8 tisuća putnika, predložena svojedobno od samog UNESCO-a, spuštena na 6 tisuća dnevno. Tako nas ove godine, navode iz Lučke uprave, očekuje 15 graničnih datuma s više od 6 tisuća putnika s cruisera dnevno, s tim da je svega devet datuma unutar razdoblja vršne sezone. Iz Lučke uprave Dubrovnik napominju kako se ovdje ne radi o istovremenom dolasku više od 6 tisuća putnika, već je brojka raspodijeljena tijekom cijelog dana. Najveći pritisak imat ćemo četvrtkom, petkom i subotom, a najveći očekivani broj putnika u ovih se 15 spomenutih dana kreće od 6100 do 7555. Tim brojkama, po onome što su nam dostavili iz Lučke uprave, treba oduzeti tisuću putnika s broda koji vrši home port operacije (ukrcaj / iskrcaj putnika na početku / završetku kružnog putovanja) i koji, naglasili su iz Lučke uprave, ne utječu na promet u Gradu.

Pritisak na četvrtak

— Uobičajeno je da uoči dana s povećanim brojem dolazaka organiziramo zajednički sastanak s Gradom Dubrovnikom, Turističkom zajednicom Grada, Policijskom upravom DN, putničkim i pomorskim agencijama. Na sastancima se upoznamo s rasporedom planiranih izleta, broju autobusa, posjetitelja povijesne jezgre i mjestima ukrcaja putnika u autobus. Dani povećanog broja putnika uobičajeni su četvrtkom, kada je u luci brod Marella Celebration u home port aranžmanu. Brod uplovljava u luku u jutarnjim satima, ali su putnici do 14:00 sati u operacijama transfera prema Zračnoj luci (ukrcaj i iskrcaj) te u Grad prvi putnici kreću tek poslijepodne. Također su četvrtkom najavljeni dolasci jednog broda u popodnevnim satima (MSC Sinfonia 13:00–21:00). Jutarnji dolasci dva broda na vez subotom ujutro razmaknuti su sat i pol, na način da Costa Deliziosa pristaje u 6 sati, a Norwegian Star u 7:30 sati. – ističe ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo. Dotaknuo se i granice od 6 tisuća putnika dnevno.

Šest dana ‘na granici’ 2020.

— Prethodno empirijski definirana granica predložena od strane UNESCO-a bila je 8 tisuća putnika u danu. Međutim, Lučka uprava Dubrovnik primjenjuje utvrđeni broj putnika od 6 tisuća dnevno, koliko god je to praktično moguće. U razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna očekuje se devet prekoračenja od 6 tisuća i većina su četvrtkom kad tisuću putnika s broda koji vrši home port operacije ne utječu na promet u Gradu. Istovremeno se u tim danima najviše očekuje oko 5 tisuća putnika – objašnjava nam Pezo. A kakvo je stanje u 2020. godini? Tada, naime, imamo samo šest dana koja su na granici od 6 tisuća putnika s cruisera dnevno. — Budući da se Dubrovnik odredio prema održivom upravljanju destinacijom, svim brodovima koji su u top terminima zatražili uplovljenje, ponudili smo alternativno vrijeme, odnosno alternativne datume dolaska, tako da u svega šest navrata u sezoni 2020., od kojih su svega tri datuma unutar razdoblja vršne turističke sezone, očekujemo povećani promet brodova i putnika u danu, što se nije moglo izbjeći unatoč svim nastojanjima – navodi Pezo te dodaje kako je cilj Lučke uprave Dubrovnik održivi razvoj kruzing turizma i razvoja lučkog područja s intencijom kontinuiranog poboljšanja kvalitete usluge i što ravnomjernijeg rasporeda dolazaka brodova na kružnim putovanjima uz naglasak na kvalitetniji doživljaj putnika/turista u destinaciji te porast pomorskog prometa u vansezonskom razdoblju, odnosno cjelogodišnji prihvat brodova. — Navedeno se ostvaruje putem kontinuiranog praćenja ukrcaja i iskrcaja putnika na dnevnoj bazi i izvješćivanja javnosti. Značajnije rezultate planiranja rezervacija u skladu s projektom ‘Respect the City’ očekujemo u ovoj godini dok su rezervacije u 2020. u potpunosti usklađene s planovima održivog turizma u destinaciji – zaključio je Pezo.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 13. veljače 2019.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist