Kultura

ISTA RAVNATELJICA, NOVA PRAVILA Publika na izvedbe Igara samo uz COVID-propusnice?

ISTA RAVNATELJICA, NOVA PRAVILA Publika na izvedbe Igara samo uz COVID-propusnice?

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u ovaj utorak imenovana je nova, stara ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara. Ivana Medo Bogdanović dobila je potporu većine vijećnika dok su suzdržani bili tek DUSTRA-ini Željko Raguž i Ivana Šepak. Podsjetimo, Upravno vijeće Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre, na temelju Odluke od 9. travnja 2021., raspisalo je natječaj za imenovanje nove čelne osobe ove kuće te je ona odabrana na temelju predloženog četverogodišnjeg programa rada te razvoja ustanove.
– Naprije želim zahvaliti svima koji su me podržali na Gradskom i Upravnom vijeću te mi dali povjerenja za još jedan mandat. Čekaju nas izazovna vremena zbog oporavka od COVID krize, ali i kroz proteklo razdoblje je bilo brojnih teškoća koje smo uspješno prebrodili. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Što se tiče budućeg razvoja Dubrovačkih ljetnih igara, također ćemo nastaviti inzistirati na povlaćenju sredstava iz fondova EU unije, poglavito ‘Kreativne Europe’. Pokazali smo da možemo i znamo te ćemo na taj način svakako rasteretiti proračun Grada i države – poručila je za DuList Medo Bogdanović.
Programske smjernice, ističe, ostaju jednake – ambijentalnost, vlastita kazališna produkcija kao i dovođenje u Grad ponajboljih umjetnika svijeta. To će se, kaže, moći vidjeti još ovo ljeto, unatoč teškoj godini. Ove sezone tako pripremaju nekoliko vlastitih predstava i gostovanja, napominje Medo Bogdanović kojoj je ovo treći mandat na čelu ustanove. Kao highlightse s polja glazbe svakako podvlači dolazak afričko-američke jazz zvijezde Richarda Bone, zatim koncert ruske sopranistice Julije Lezhneva u Kneževom dvoru te američkog tenora Lawrencea Brownleea.
– Također, na samoj ceremoniji zatvaranja manifestacije sa simfoničarima HRT-a i pod ravnanjem Ivana Repušića nastupit će proslavljena njemačka sopranistica Diana Damrau. To su četiri koncerta koja nas ponovno smještaju u sam vrh serijskih festivala klasične glazbe. Od drame izdvojila bih dvije premijere – ‘Van sebe’ redateljice Nataše Rajković upravo ostvarene sredstvima Kreativne Europe kojom zaključujemo projekt ‘Port of dreamers’ i ‘Glavu lava’ nastalu prema romanu Ivana Salečića, a koju će odigrati festivalski dramski ansambl u režiji Aide Bukvić ispod Minčete za sam kraj Igara – iznijela je.
Ove godine, komentira, nažalost nisu uspjeli dogovoriti veliki balet na pozornicu, a na kojeg su publiku već naučili. Međutim, moći će se pogledati monobalet Staše Zurovca ‘Lulu’ na Lovrjencu i suvremena plesna predstava ‘Skupa’ Petre Hrašćanec u Lazaretima. Kako nam objašnjava nova/stara ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, ulaznice za izvedbe još nisu puštene u prodaju. Naime, čekaju se konačne mjere Stožera CZ RH koje će se primjenjivati pa su za sada moguće tek rezervacije. One bi se trebale znati krajem ovog tjedna, a postoji mogućnost kako će publika na izvedbe moći ući isključivo uz COVID-propusnice.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist