Kultura

ISPRED DVORA DSO, dirigent Uroš Lajovic i violinistica Mirabai Weismehl Rosenfeld

ISPRED DVORA DSO, dirigent Uroš Lajovic i violinistica Mirabai Weismehl Rosenfeld

U nastavku koncertne sezone Dubrovačkog simfonijskog orkestra publiku očekuje koncert ovoga petka, 4. lipnja ispred Kneževa dvora. Orkestrom će ravnati uvaženi maestro Uroš Lajovic, dok će kao solistica nastupiti koncert-majstorica DSO-a Mirabai Weismehl Rosenfeld. Početak koncerta je u 21 sat. Na programu koncerta je Muzika za gudače Frana Paraća, Beethovenova Romanca za violinu i orkestar br. 2 u F duru u kojoj kao solisticu slušamo Mirabai Weismehl Rosenfeld i Mozartova Serenada br. 9 u D duru, KV 320 ‘Posthorn’.

Mirabai Weismehl Rosenfeld rođena je u San Franciscu, a DSO-u se priključila 2018. godine. Prije toga odabrana je na međunarodnoj audiciji u New Yorku u odjel prvih violina Orkestra de la Comunitat Valenciana, Španjolska (OCV), koji često vodi Zubin Mehta. Kao koncertmajstor, Mirabai je također vodila Rivera Cameratu i New World Symphony pod ravnanjem Michaela Tilsona Thomasa. Dobitnica je nagrade Josef Gingold, kao i violinističke nagrade Kaufman (Ohio) iste godine. Kao dobitnica prve nagrade na natjecanju mladih umjetnika u organizaciji Marin Simfony, glazbenica je imala solo nastupe s Marin Simphony (Kalifornija) i Lancaster Music Festival Orchestra (Ohio). S Izraelskom filharmonijom nastupala je na američkoj turneji 2019. godine.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, maestro Uroš Lajovic ravnao je preko 1 500 koncerata, radio s preko devedeset orkestara i s više od 900 solista. Dirigirao je preko 1 500 simfonijskih djela te premijerno izveo 80 skladbi slovenskih i inozemnih autora, a na dirigentski put izveo je više od 300 studenata kojima je predavao širom svijeta, od rodne Ljubljane do Beča, od Zagreba do Šangaja. Uroš Lajovic dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima Počasni križ za znanost i umjetnost Republike Austrije koji mu je austrijsko Ministarstvo obrazovanja, umjetnosti i kulture uručilo u studenom 2013. godine. Uvijek se iznova rado vraća Dubrovniku gdje s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom njeguje dugogodišnju suradnju.

Dodatne informacije o kupnji i rezervaciji ulaznica dostupne su na brojeve 091 613 7314 i 417 110 te email sales@dso.hr, a građani kao i uvijek, mogu kupiti ulaznice po promotivnim cijenama.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist