Grad

ISHOĐENA GRAĐEVINSKA DOZVOLA Može početi obnova ljetnikovca Gučetić – Lazarević

ISHOĐENA GRAĐEVINSKA DOZVOLA Može početi obnova ljetnikovca Gučetić - Lazarević

Ishođena je građevinska dozvola za cjelovitu obnovu i revitalizaciju ljetnikovca Gučetić – Lazarević u Rijeci dubrovačkoj, jednom od najvrjednijih i najreprezentativnijih kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća. Kako navode u priopćenju iz Grada Dubrovnika, njegovom skorom revitalizacijom cilj je razviti svojevrstan društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika.

Sukladno izrađenom glavnom projektu od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba, predviđena je rekonstrukcija ljetnikovca na način da zgrada, koja je u trenutačno lošem stanju očuvanosti, dobije javnu i društvenu namjenu. U njoj će biti smješten i budući Memorijalni centar Ruđera Boškovića, slavnog dubrovačkog znanstvenika, te će prostor imati i edukacijsku funkciju, gdje će se građanima i posjetiteljima omogućiti uvid u brojnu znanstvenu, obrazovnu i istraživačku građu.

Istovremeno, ova će revitalizacija biti usmjerena na osiguravanje višenamjenskog korištenja raspoloživih prostora u različite svrhe, ponajprije za uspostavu interaktivnih i inovativnih interpretacijskih sadržaja u svrhu promoviranja vrijednosti ove kulturne baštine – obitelji Gučetić i samog ljetnikovca.

Sveukupnim uređenjem višestoljetnog zdanja bogate prošlosti, očuvat će se koncept ladanjskog sklopa, kao i njegov kontakt s vrtnim površinama i prostorom u neposrednoj blizini ljetnikovca, a revitalizacijom renesansnog vrta i sanacijom ogradnih zidova ponudit će se sasvim novi reprezentativni ambijent. U istočnom dijelu sklopa izgradit će se nova građevina koja će služiti kao spremište i formirati parkiralište s deset mjesta (od čega dva za osobe sa invaliditetom) kao otvoreni prostor koji će se povezati s novoprojektiranim javno-edukacijskim parkom.

Za realizaciju projekta bit će nužno voditi se konzervatorskim smjernicama i uputama kako bi se u potpunosti omogućila optimalna valorizacija arhitektonskih, prostornih i kulturnopovijesnih vrijednosti.

Iz Grada Dubrovnika podsjećaju kako Zavod za obnovu Dubrovnika vodi projekt obnove ljetnikovca Gučetić – Lazarević, a po dovršetku izrade izvedbenog projekta koji će uslijediti, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na europske fondove.

ISHOĐENA GRAĐEVINSKA DOZVOLA Može početi obnova ljetnikovca Gučetić - Lazarević

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist