Aktualno

INVESTICIJE U PRIPREMI Excelsa nekretnine ne otkrivaju detalje o obnovi postaja žičare

INVESTICIJE U PRIPREMI Excelsa nekretnine ne otkrivaju detalje o obnovi postaja žičare

Excelsa nekretnine pripremaju projekt djelomične rekonstrukcije donje i gornje postaje žičare. Navodi se to u njihovom godišnjem izvješću za 2020. godinu. Svrha rekonstrukcije jest povećanje operativnog prostora, koji bi se dijelom iskoristio za vlastite ope­rativne potrebe, a dijelom za davanje u zakup. No, iz Excelsa nekretnina u ovom trenutku nisu spremni svoje pla­nove podijeliti s javnosti. Član Uprave Anto Rusković istaknuo je kako će detaljnije i opsežnije o planiranim investicijama moći govoriti početkom jeseni. Nismo tako uspjeli saznati ni kad se planira započeti s investicijom, ali ni koje je sve predradnje potrebno napraviti do početka realizacije. Bez odgovora je do jeseni ostalo i pitanje za koliko će se i na koji način povećati operativni prostor postaja.
Inače, žičara je dubrovačka atrakcija još od 1969. godine. Bila je prva i jedina žičara sagrađena na Jadranu u to vrijeme. U Domovinskom je ratu uništena te je do ponovne vožnje tre­balo pričekati 19 godina. Obnovljena je i puštena u rad tek 2010. godine, na dan otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Žičara od gradskih zidina do 405 metara visokoga brda Srđ duljinu od 750 metara prelazi za tri i pol minute, i može prevesti 30 putnika u jednom smjeru.
Spomenimo i to kako su Excelsa nekretnine, izostanak turističkih aktivnosti početkom ove godine isko­ristile za njen opsežan servis, koji je obavljen tijekom veljače i ožujka. Kako se može iščitati iz izvješća, kako je društvo u jesen 2020. smatralo da neće biti svrhe otvarati žičaru prije početka travnja 2021., odlučeno je to dugo razdoblje zatvorenosti iskoristiti ne samo za redovan servis predviđen za ovu godinu, već i brojna testiranja te zamjene dijelova koja su protoko­lima proizvođača predviđena za dva­naestu godinu rada, odnosno za 2022.
INVESTICIJE U PRIPREMI Excelsa nekretnine ne otkrivaju detalje o obnovi postaja žičare
No, nije ovo jedina investicija koju pripremaju Excelsa nekretnine. Ako situacija s koronakrizom bude povolj­nija, krajem godine trebali bi početi radovi na obnovi secesijske zgrade s početka 20. stoljeća poznatije kao kuće Sandri. Smještena je iza Robne kuće Minčeta, okružena novogradnjom pro­jekta Gravosa Residences. Nekretninu su Excelsa nekretnine stekle 2008. godine, a s obnovom se planira početi po izradi projekta i dobivanju potreb­nih dozvola.
— Početak rekonstrukcijskih radova predviđa se krajem godine osim uko­liko i tada ne bude razloga za nastavak primjene mjere ograničenja investi­cijskih izdataka – navodi se u izvje­šću ove tvrtke. Spomenute se mjere odnose na odgađanje većih investicija koje nisu nužne.
Iako nismo doznali buduću namjenu kuće Sandri, odnosno hoće li imati poslovni ili stambeni karak­ter, ono što je poznato jest da će se i ova nekretnina ponuditi za zakup. Baš kao što je to slučaj i Ljetnikovcem Pucić na Pilama koji još od rujna 2019. traži novog zakupca. Potragu je pre­kinula pandemija koronavirusa te su Excelsa nekretnine sve aktivnosti po tom pitanju obustavile još u ožujku prošle godine. Do tada su primili tri ponude zainteresiranih, no sve su odbijene jer je društvo bilo mišljenja ‘da poslovne aktivnosti koje su bile predmet tih ponuda ne bi najbolje pristajale objektu kakav je ljetnikovac’.
Pucić na Pilama danas je u radovima. Naime, tijekom ožujka ove godine započela je završna faza konzervator­sko-restauratorskih radova. Prava faza obavljena je u proljeće 2018. godine. U ovoj drugoj, završnoj fazi, koja će tra­jati sedam mjeseci, rade se opsežni i zahtjevni radovi, navodi se u izvješću o poslovanju, izrade portalnih profi­lacija, rekonstrukcija kartuša na pla­fonima i zidovima te zidnih vijenaca u prostorijama na prvom katu zgrade.
INVESTICIJE U PRIPREMI Excelsa nekretnine ne otkrivaju detalje o obnovi postaja žičare
U SKLADU S PADOM PRIHODA Manja koncesijska naknada
Sukladno koncesijskom ugovoru s Gradom Dubrovnikom na prihode žičare u 2020. godini, piše nadalje u izvješću, primjenjuje se varijabilna koncesijska naknada od 10 posto prihoda.
— To je stoga što je Ugovorom o koncesiji ugovoreno da će se za godinu u kojoj prihodi žičare budu manji od polovice prihoda prosječnih u prethodne tri godine umjesto redovite varijabilne koncesijske naknade od 15 posto pri­hoda primjenjivati varijabilna koncesijska naknada od 10 posto prihoda – objašnjeno je.

KORONAKRIZA Prevezeno svega 10,3 posto putnika kao 2018.
Iznimno loša turistička 2020. godina odrazila se i na poslovanje žičare. Tako je u izvješću o poslo­vanju napravljena usporedba broja prevezenih putnika s brojem iz 2018. godine. Ta je godina do sad, navodi se, bila najuspješnija, ali i posljednja neopterećena izvanred­nim događajima. Naime, treba pod­sjetiti, kako je žičara u 2019. godini bila prizemljena 65 dana, radi rješa­vanja koncesijskog pitanja.
Broj prevezenih putnika u 2020. godini predstavlja svega 10,3 posto broj putnika prevezenih 2018., što je ujedno 16,3 posto od broja put­nika prevezenih 2019.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 16. lipnja 2021.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist