Kultura

Intimna biografija dubrovačkog slikara

U sklopu popratnog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara i u suradnji s Državnim arhivom u Dubrovniku otvorena je izložba Josipa Pina Trostmanna pod nazivom „Intimna i intuitivna 'biografija' jednog dubrovačkog slikara“ sinoć u atriju palače Sponza.

 
Nakon izložbe slika i tapiserija dubrovačke umjetnice Romane Milutin Fabris, Dubrovačke ljetne igre otvorile su izložbu još jednog uglednog dubrovačkog slikara, koji također uskoro obilježava 50. obljetnicu umjetničkog djelovanja. Izložbu su otvorili intendant Igara dr.sc. Ivica Prlender i Andrija Seifried, urednik kataloga izložbe. Svečanu prigodu je upotpunio kratki glazbeni program s Debussyjeva Tri preludija koje je izveo pijanist  Božo Letunić.

Na izložbi je prikazan presjek Pinovih radova nastalih u razdoblju od 2000. do 2012. godine. Na trinaest ulja na platnu velikog formata jedinstvene „Trostmannske koloritske atmosfere” izuzetan vatromet boja ostavlja bez daha – od „Žara ljeta“, „Minčete u sutonu“ i „Tropskog žala“ do „Zapuštenog vrta” gdje se smiruje do te mjere da u nama izaziva lagano treperenje najskrivenijih čula. Pinove slike nikad ne zanemaruju ono „mediteransko”, ono „dubrovačko”, kojem se sve podređuje i raspoređuje, i to je jedan od razloga zašto je Trostmann uistinu jedan od najomiljenijih dubrovačkih slikara, što je publika sinoć i potvrdila brojnim odazivom.

Izložba, ostvarena u suradnji sa Zračnom lukom Dubrovnik bit će otvorena do 17. kolovoza nakon koje slijedi izložba fotografija Saše Šekoranje „Double Identity“ u suradnji s NOIR film festivalom.

DLJI

Pročitajte još

UZ FILM ATILLE AKSOJA ‘Brodovi’ Tajme Guzin ‘zaplovili’ u foyeru Kazališta

IVANA JELAČA O PROJEKTU MUZA KOJI VRAĆA U ŽIVOT DUBROVAČKE LJETNIKOVCE: Kreativni proces trajao je punih godinu dana i doveo nas je do neočekivanog

Dulist

‘Služavke i gospođe’ Milana Milišića u Lerovom ‘Čitanju Grada’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija