Županija

INSTITUT ZA MORE I PRIOBALJE VIJEĆNICIMA Zaštitite Malostonski zaljev!

Kamenice, Malostonski zaljev

Institut za more i priobalje još je jednom uputio apel vijećnicima Dubrovačko-neretvanske županije vezano za zaštitu Malostonskog zaljeva. Naime, na sjednici Županijske skupštine koja se održava u ponedjeljak, 27. lipnja trebale bi se usvojiti Ciljane izmjene Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, a koje se odnose na gradnju u zaštićenom Malostonskom zaljevu.
Priopćenje donosimo u cijelosti:
-Županija Dubrovačko-neretvanska uputila je u 2013. u postupak prijedlog Ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana radi izgradnje dvaju izdvojenih građevinskih područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene na području Dube Stonske ukupne površine 13 ha i kapaciteta 550 kreveta. Znanstvena i stručna javnost, predstavnici svih triju hrvatskih morskih instituta i Sveučilišta u Zagrebu, okupljena u Zagrebu na tematskom okruglom stolu „Turistička izgradnja u Malostonskom zaljevu – posebnom rezervatu u moru“ 1. travnja 2014. u orgranizaciji HAZU, sažela je sve do sada poznate spoznaje i pokazala kako je Malostonski zaljev izuzetno vrijedna prirodna baština Republike Hrvatske. Zaključeno je, nadalje, kako je prijedlog izmjena i dopuna PP izuzetno štetan za ekosustav mora u Malostonskom zaljevu i suprotan Zakonu o zaštiti prirode.

Predloženo je Općini Ston, ali i ostalim pelješkim općinama, da svoj razvoj i ulaganja u turističku infrastrukturu planiraju na južnim obroncima Pelješca. Županija je odlučila nastaviti s procedurom te u ponedjeljak 27. lipnja 2016. donijeti Ciljane izmjene Prostornog plana. Bez obzira što je procedura donošenja ciljanih izmjena PP besprijekorno formalizirana, apeliramo na vijećnike Županijske skupštine DNŽ da savijesnim i odgovornim postupkom onemoguće postupnu degradaciju ekoloških svojstava mora i ugroze razvoj kvalitetnog školjkarstva u Malostonskom zaljevu. Ovom odlukom otvoren je put budućim dopunama prostornih planova kada i gdje god to bude trebalo. Napominjemo da se ovom odlukom, također, mijenja naš položaj na način da se nesmetano otvara prostor izgradnji luke i turističkih kompleksa u susjednoj nam državi, s kojom još uvijek nismo riješili pitanje granice – priopćenje je Instituta za more i priobalje.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist