Aktualno

INSPEKTORAT KREĆE U POJAČANI NADZOR Mikulić: ‘Rad na crno’ je protuzakonit te najskuplji oblik rada

Državni inspektorat kreće u veliku akciju nadzora provedbe turističke predsezone i sezone. Poseban naglasak stavit će se na primjene propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu.

Naime, kako se navodi u najavi, i ove godine, inspektori Državnog inspektorata koordinirano će nadzirati, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti, provedbu turističke predsezone i sezone.

-Na ovaj način Državni inspektorat, sada već tradicionalno, izravno doprinosi uspješnoj realizaciji sezone kroz zaštitu javnog i javnozdravstvenog interesa u kontekstu zaštite ljudi, životinja, bilja, prirodnih bogatstava i okoliša. U koordiniranim inspekcijskim nadzorima sudjelovat će turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom – navode iz Državnog inspektorata.

Napominju i kako su tijekom srpnja i kolovoza prošle godine inspektori rada u području radnih odnosa u 184 nadzora u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zbog osnovane sumnje u počinjenje 68 prekršaja nadležnim sudovima podnijeli 25 optužnih prijedloga te je izdano 11 prekršajnih naloga. Također doneseno je 20 upravnih mjera, od kojih se 13 odnosilo na mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti, zbog neprijavljivanja radnika (10) na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme te zbog nezakonitog rada državljana trećih zemalja (12) bez dozvole za boravak i rad odnosno potvrde o prijavi rada u Republici Hrvatskoj. Ostale upravne mjere odnosile su se na zabranu nezakonitog rada maloljetnika.

-Rezultati prošlogodišnje akcije uz zakonsku pred nas stavljaju i moralnu obvezu da zaštitimo radnika – rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić.

-Poruka je jasna ‘rad na crno’ je protuzakonit te ujedno i najskuplji oblik rada. Njime se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu. Stoga i radnike i poslodavce pozivamo da ne pristaju na takav oblik rada – dodao je,

Uz navedeno, kako je rekao, prije same ‘špice’ sezone bit će pojačani nadzori inspektora u području zaštite na radu nad radom radnika u kuhinjama, praonicama rublja i u energetskim objektima (kotlovnice i sl.).

Naime, u navedenim objektima povećani su rizici (za život i zdravlje radnika) koji bi mogli uzrokovati ozljeđivanje radnika, profesionalnu bolest, bolest u vezi s radom te ostalu materijalnu i nematerijalnu štetu na radu i u vezi s radom.

Nadzornim aktivnostima provjeravat će se je li poslodavac procijenio sve rizike prisutne na mjestu rada radnika, jesu li radnici osposobljeni za rad na siguran način, jesu li na sredstvima rada koja se koriste primijenjena pravila zaštite na radu i jesu li sredstva rada pregledana i ispitana u skladu s propisom te postoje li neke druge opasnosti koje bi ugrožavale zdravlje i sigurnost radnika. Od 110 inspekcijskih nadzora primjene odredbi Zakona o zaštiti na radu tijekom prošlogodišnje turističke sezone utvrđeno je niz nepravilnosti slijedom kojih su donesene 154 upravne mjere. Većina prekršaja poslodavaca odnosila se na obveze poslodavaca vezane uz izradu procjene rizika.

Koordinirani inspekcijski nadzori inspekcija Državnoga inspektorata u djelatnosti ugostiteljstva i turizma; u hotelima, restoranima, kampovima, marinama i drugim ugostiteljskim objektima te u pružanju usluga aktivnog i pustolovnog turizma i drugih usluga u ugostiteljstvu i turizmu traju do 31. kolovoza 2022. godine.

Inspektori će u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti poduzimati zakonom propisane mjere.

Pročitajte još

ISTRAŽILI SMO Koliko gradske tvrtke troše goriva na službene automobile?

Mia Njavro Banić

‘ZLATNE RUKE’ Meštru Hendiću uručeno najveće priznanje Hrvatske obrtničke komore

Dulist

OD PONEDJELJKA Libertas pojačava broj polazaka autobusa za Župu i Konavle

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija