Aktualno

INSPEKCIJA U TRGOVINAMA Počelo izricanje kazni ‘lovcima u mutnom’

Izrečena je 151 novčana kazna u ukupnoj vrijednosti 234.000 eura. Rezultat je to dosadašnjeg postupanja Državnog inspektorata prema euro lovcima u mutnom, a tako će nastaviti i dalje. Samo su se dva trgovačka lanca odazvala zahtjevu Ministarstva gospodarstva da dostave cijene niza proizvoda u maloprodaji.

Mlijeko, tjestenina, kruh, jaja, četkice za zube  – samo su neki od 78 proizvoda za koje je Ministarstvo gospodarstva od trgovaca tražilo cijene. Umjesto odgovora, osam trgovačkih lanaca pita na koju se brend i robnu marku ta cijena odnosi te napominju da jednaki proizvodi u različitim krajevima Hrvatske imaju različitu cijenu.

– Cijene se formiraju različito prema regiji, različito prema formatima. To vam znači 50 puta četiri, to vam je 200 različitih cijena, samo za zubnu četkicu, rekao je Martin Evačić, predsjednik HUP-ove Udruge trgovine.

Trgovci koji nisu poslali odgovor spremni su razgovarati, no najprije traže objašnjenje metodologije prema kojoj će se pratiti cijene. Iz Ministarstva odgovaraju, ako su mogla dva lanca, mogu i ostali. Tvrde i  da su im metodologiju već poslali.

– Ako želimo biti iskreni, transparentni, u čemu je problem dati sve cijene svih brašna ili šećera. Složit ćemo se da to nije problem ako imamo baze podataka. Ovdje se zapravo radi da li se radi o banaliziranju, da li se radi o držanju fige u džepu. To ostavimo javnosti da procijeni, rekao je Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za HRT. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

Dubrovački trombunjeri pozivaju na projekciju filma u ovu subotu

Dulist

PITALI SMO Napojnice postaju dio računa. Jesu li dubrovački ugostitelji zadovoljni odlukom?

Karmen Maškarić

MONS. MATE UZINIĆ ‘Sjećanje na Festu izaziva mi osjećaje zahvalnosti, ali i nostalgiju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija