Aktualno

INSPEKCIJA U TRGOVINAMA Počelo izricanje kazni ‘lovcima u mutnom’

placa euro novac novcanik004

Izrečena je 151 novčana kazna u ukupnoj vrijednosti 234.000 eura. Rezultat je to dosadašnjeg postupanja Državnog inspektorata prema euro lovcima u mutnom, a tako će nastaviti i dalje. Samo su se dva trgovačka lanca odazvala zahtjevu Ministarstva gospodarstva da dostave cijene niza proizvoda u maloprodaji.

Mlijeko, tjestenina, kruh, jaja, četkice za zube  – samo su neki od 78 proizvoda za koje je Ministarstvo gospodarstva od trgovaca tražilo cijene. Umjesto odgovora, osam trgovačkih lanaca pita na koju se brend i robnu marku ta cijena odnosi te napominju da jednaki proizvodi u različitim krajevima Hrvatske imaju različitu cijenu.

– Cijene se formiraju različito prema regiji, različito prema formatima. To vam znači 50 puta četiri, to vam je 200 različitih cijena, samo za zubnu četkicu, rekao je Martin Evačić, predsjednik HUP-ove Udruge trgovine.

Trgovci koji nisu poslali odgovor spremni su razgovarati, no najprije traže objašnjenje metodologije prema kojoj će se pratiti cijene. Iz Ministarstva odgovaraju, ako su mogla dva lanca, mogu i ostali. Tvrde i  da su im metodologiju već poslali.

– Ako želimo biti iskreni, transparentni, u čemu je problem dati sve cijene svih brašna ili šećera. Složit ćemo se da to nije problem ako imamo baze podataka. Ovdje se zapravo radi da li se radi o banaliziranju, da li se radi o držanju fige u džepu. To ostavimo javnosti da procijeni, rekao je Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za HRT. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

OBAVIJEST ELEKTROJUGA Tko je bez struje od ponedjeljka do srijede

Dulist

The Wall Street Journal: ‘Preskočite Dubrovnik, svakog ljeta se tu gomilaju mase ljudi’

Dulist

UPISI U SREDNJU POČINJU U PONEDJELJAK Dostupno 1507 mjesta u školama iz naše županije

Dulist