Aktualno

Ines Zokić u Europskom parlamentu

Ines Zokić u Europskom parlamentu

Ines Zokić, studentica Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, bila je na stručnoj praksi u uredu Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu od 7. do 21. listopada 2013.

Sveučilište u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanska razvojna agencija DUNEA d.o.o. potpisale su Sporazum o suradnji kojim se omogućuje studentima Sveučilišta u Dubrovniku da obavljaju ovu stručnu praksu.

– Prvenstveno želim zahvaliti Sveučilištu na pruženoj prilici i jednom velikom iskustvu. Zahvale upućujem i DUNEA-i, posebno predstavniku DNŽ u Bruxellesu Hrvoju Butiganu. U prvom tjednu moje stručne prakse, u organizaciji Odbora regija a u suradnji s Europskom komisijom i Europskim parlamentom, održana je manifestacija Open days 2013. Tom prilikom imali smo čast biti domaćini delegaciji iz Hercegovine – načelnicima i djelatnicima razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH. Program se sastojao od: domjenka u Uredu Slavonije, posjeta Odboru regija (kako bi se dali intervjui za BiH TV, TV Sarajevo…), upoznavanja s radom EU parlamenta, posjeta  Parlamentariumu (multimedijalnom muzeju o  EU parlamentu), sastanka u uredu Kantona Sarajevo i Misiji BiH u Bruxellesu, posjeta Komisiji i predstavništvu HGK u Bruxellesu.  Izdvojila bih i sudjelovanje na konferenciji ''Adriatic-IonianMacroregion: From strategy to action'',  gdje je kao govornik sudjelovao i naš župan  Nikola Dobroslavić. U sklopu otvorenih dana organizirali smo i domjenak u uredu našeg predstavništva, gdje su uzvanici imali priliku kušati i upoznati naše proizvode: vino, domaći pršut, bruštulane mjendule… Ono što je vrlo važno su kontakti koje sam uspjela ostvariti – upoznala sam naše zastupnike u EU parlamentu, njihove asistente i stažiste, ljude na različitim poslovima u EU institucijama, predstavnike, prevoditelje… Ljude čiji životopisi 'obaraju s nogu' – istaknula je Zokić.
 
– Drugi je tjedan bio baziran na radu u samom uredu, od pisanja izvještaja s Otvorenih dana, ažuriranja web-stranice do rada na projektu koji se priprema za kandidiranje: '' MEDITERA – MEDIeval TombstonE RoAd’’. Imala sam priliku sudjelovati i na konferenciji koju zajednički organiziraju Ifo institut iz Münchena i EU – Odbor regija: Brussels International Economic Forum – ''MIGRATION: GLOBAL CHALLENGES,EUROPEAN RESPONSES''.
 
I slobodno vrijeme zaslužuje osvrt. Uz druženje s Hrvojem i asistentima naših zastupnika, prvi vikend iskoristila sam za upoznavanje Luxemburga. Kraj drugog tjedna zasladili su poznati belgijski vafli, čokolade i neizostavno domaće pivo. Posjetila sam Mini Europu, Atomium, slikala manekena Pisa, kraljevsku palaču i posjetila Brugge (prijestolnica belgijske pokrajine Zapadne Flandrije; pripada UNESCO-voj svjetskoj baštini) – dodala je poručivši svim studentima:
 
– I na samom kraju, želim poručiti svim studentima Sveučilišta da ovakve prilike ne propušaju jer stečeno iskustvo i ostvareni kontakti su neprocjenjivi. Europska unija ima veliku ulogu u našim životima, a upoznavanje njezinih institucija i njihova rada važno je za našu budućnost.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist