Aktualno

Industrija kongresa se konačno pokrenula, rujan i listopad djeluju obećavajuće

Industrija kongresa se konačno pokrenula, rujan i listopad djeluju obećavajuće

Tržište se konačno intenzivnije pokrenulo. Upravo radimo online prijave i registraciju sudionika za sve planirane kongrese na jesen, a nadamo se da ćemo sve te kongrese u konačnici operativno i odraditi – priča za DuList Ante Krstanović, vlasnik agencije Dubrovnik Sun, specijalizirane za organizaciju kongresa. Trenutno su organizacije okupljanja moguće uz posjedovanje COVID potvrda svih sudionika te se nada da će tako ostati i da neće doći do nekih novih restrikcija ili otkazivanja.

Rizik minimalan kad su uvjeti kontrolirani
— Zbog toga smo se i cijepili kako bi se mogli vratiti normalnom funkcioniranju uz poštivanje osnovnih epidemioloških mjera. Odaziv je izvrstan, ljudi žele doći, a nakon cjelokupne prošle godine i ovog proljeća koje je bilo otkazano, ovo nam je sada nada da ćemo ovu godinu ipak skapulat’, kako bi se reklo. Ako se planirana jesen odradi u cijelosti, trebali bi pokriti većinu troškova i izbjeći gubitke kako smo imali na kraju prošle godine – ističe.

Industrija kongresa se konačno pokrenula, rujan i listopad djeluju obećavajuće
Ante Krstanović

U ovom trenutku oslanjaju se na hrvatsko tržište te organiziraju uglavnom kongrese s domaćim sudionicima. Utoliko su im šanse, kaže, veće jer je međunarodne kongrese još uvijek teže organizirati zbog svih prepreka. Nakon održana dva mini kongresa krajem lipnja, krajem kolovoza održali su u Vodicama njihov prvi kongres iz jesenske sezone, gdje je sve proteklo u najboljem redu, tvrdi. Svima je bilo drago napokon sudjelovati, odaziv je bio jako dobar, a rizik minimalan kad su uvjeti kontrolirani.
— Redovno planiramo i događanja za sljedeću godinu. Interesa naravno ima, samo nas je COVID situacija dovela do toga da ne znamo što će biti za mjesec-dva, a kamoli godinu dana. Prije smo minimalno 12 mjeseci unaprijed imali sve posloženo pa bismo u ovo doba godine za cijelu narednu godinu imali organizirane termine, destinacije i potvrđene kongrese. Sada radimo jednako, ali definitivno dosta sporije i s puno upitnika. Nadamo se da je najgore iza nas i veselimo se radnoj jeseni – optimističan je Krstanović.

Francuzi se najmanje boje putovati
Marina Raič-Bobić, direktorica agencije 360° incentives & MoRe, specijalizirane za incentive, konferencije, poslovna i VIP putovanja na području Hrvatske i susjednih zemalja, također nam govori, kako je situacija u odnosu na prošlu godinu znatno bolja. Već u lipnju i srpnju počeli su dobivati dosta ‘last minute’ upita za evente kroz rujan i listopad. Također, mnogo je upita za sljedeću godinu pa su tako ovo ljeto bili poprilično u gužvi. Njima je ‘glavna sezona’ pred i posezona. Dakle, travanj, svibanj, lipanj i rujan te listopad.
— Kako sada stvari stoje ako bi nam se realiziralo sve što je najavljeno za rujan i listopad bili bi više nego zadovoljni. Sve ovisi o situaciji kakva će biti kroz idućih 10 do 15 dana. Mi se nadamo barem rujnu, a onda ćemo vidjeti dalje. Uglavnom su to korporativni eventi ili mješavina korporativnih sastanaka i društvenih aktivnosti ili klasičan incentive koji je nagradno putovanje poput ‘social programa’, obilazaka, izlazaka, gala večera itd. Ove godine imamo svega – jedan dio se održava u kongresnim dvoranama u hotelima, a drugo su privatni programi koji se organiziraju za grupe – kaže Raič-Bobić.

Industrija kongresa se konačno pokrenula, rujan i listopad djeluju obećavajuće
Marina Raič-Bobić

Klijenti su im inače bili iz čitavog svijeta. Glavna tržišta su tako bila Njemačka, Kanada, UK, Amerika, ali, napominje Raič-Bobić, svake godine ovisno o situaciji znaju odraditi i programe za Francuze i zemlje Beneluxa. Baš lani, ističe, bez obzira na COVID krizu, Francuzi su bili ti koji su se najmanje bojali putovati i koji su nastavili biti aktivni. Tako su imali jednu jedinu rezervaciju i to upravo za grupicu od 30 Francuza. Oni svakako prednjače u ovim izazovnim vremenima, podcrtava.
— Naš posao je inače vrlo zahtjevan što se tiče planiranja detalja. Dodatno nam je posao otežala činjenica što moramo pratiti nove mjere, koliko osoba smije biti na jednom mjestu, koliki je razmak, zatim tu je dezinfekcija i testiranje gostiju. Imali smo dosta dodatnog posla jer smo neke grupe morali prebacivati s jednog termina na drugi. Konkretno sad ćemo na jesen imati jednu grupu koju ćemo, nadam se, konačno realizirati, a za koju smo već četiri puta mijenjali termin – iznosi naša sugovornica.
Gledajući ukupno čitavu 2021. godinu, ne očekuju zaradu. Što su izgubili u zadnjih 18 mjeseci neće moći pokriti s rujnom i listopadom. Cijene, međutim, nisu mijenjali. Čak su, otkriva, njihovi dobavljači među kojima su hoteli, restorani, prijevoznici i izvođači poskupili. Klijentima sada nije jeftinije doći, zaključuje Marina Raič-Bobić, direktorica agencije 360° incentives & MoRe.

U Valamaru pet skupova
Valamar u Dubrovniku i ove izazovne godine ostvaruje dobre rezultate MICE poslovanja, poručuju nam iz ove hotelske grupacije koju smo kontaktirali jer se ipak radi o lancu hotela s najvećim kongresnim kapacitetima. Ti rezultati proizvod su, napominju, kontinuiranog ulaganja u kvalitetu i visoke standarde organizacije poslovnih događanja po kojima je ova vodeća hrvatska turistička kompanija vrlo dobro poznata u Hrvatskoj, a i šire.
— Od nadolazećih skupova tijekom jeseni posebno se u rujnu ističu skup jedne farmaceutske kompanije i BEREC, EAPEREG, REGULATEL AND EMERG SUMMIT AND BEREC PLENARY MEETING, skup zatvorenog tipa za BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) članove. Na oba skupa očekuje se po dvjestotinjak sudionika – donose.
— U listopadu slijede još tri zanimljiva skupa – SDEWES, konferencija o održivom razvoju sustava energije, vode i okoliša, CARDIO HIGHLIGHTS, konferencija Europskog udruženja za kardiologiju te CRUISE seminar za pomorce koji rade na brodovima za kružna putovanja i koji će se ove godine prvi put održati u Hrvatskoj. Na ovim skupovima također se očekuje po dvjestotinjak sudionika – komentiraju za DuList iz Valamara.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 1. rujna

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist