Kultura

‘IMPULS ŽIVLJENJA’ Izložbom Tonka Smokvine zatvara se umjetnički program SupetART

tonko smokvina Impuls zivljenja izlozba 5

Dubrovački umjetnik Tonko Smokvina predstavio je svoja djela iz opusa „Impuls življenja“ u hotelu Supetar u Cavtatu. Posljednja je to izložba u sklopu ovogodišnjeg izdanja jedinstvenog artist-in-residence programa SupetART, koji je u prostorima hotela ove sezone ugostio šest renomiranih lokalnih umjetnika, pružajući im prigodan ambijent za predstavljanje djela domaćim i inozemnim ljubiteljima umjetnosti.

Izložba Tonka Smokvine obuhvaća ciklus djela koja istražuju prolaznost vremena i ljepotu često neprimijećenih trenutaka u svakodnevnom životu.

– Izazov je nastojati oduprijeti se svoj silini današnjice, ovom nadritmu, neprestanoj trci u kojoj pojedinac, rekao bih, nesvjesno gubi fokus s onog bitnog – momenata i doživljaja koji prolaze neopaženo ili gotovo neprimjetno, a vrijedni su svakog našeg promišljanja, analiziranja, življenja i na koncu arhiviranja kao ono ključno i prioritetno. Upravo kroz svoj rad dozvoljavam, odnosno nastojim, postaviti prioritete i usmjeriti fokus na važno, detalje, ljepotu života i jednako tako kod promatrača pobuditi promišljanje, osjećaj i potrebu za pronalaženjem vlastitih momenata koji su neopravdano zanemareni ili potisnuti – istaknuo je na otvorenju izložbe umjetnik Tonko Smokvina.

Tonko Smokvina akademski je umjetnik i likovni pedagog. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, te je aktivan na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni više od dva desetljeća. Izlagao je samostalno i na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno obnaša dužnost ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik. Član je HDLU Dubrovnik i programskog vijeća ustanove.

Projekt SupetART održava se drugu godinu zaredom, a prošle su ga godine pokrenuli Jadranski luksuzni hoteli kako bi sugrađanima i inozemnim posjetiteljima kroz umjetnost na jedinstven način približili ljepote ovog kraja, njegove ljude i bogatu lokalnu kulturu.

Banner 300x250 DU 1

– Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo kroz projekt SupetART proteklih mjeseci ugostili sjajne umjetnike, uključujući Tonka Smokvinu, čija djela prožeta dubokim emocijama i impresivnim tehničkim umijećem unose posebnu umjetničku dimenziju u prostor hotela, stapajući se s njegovim jedinstvenim dizajnom. Ovom izložbom ujedno zatvaramo ovogodišnji ciklus našeg umjetničkog projekta SupetART, kojim smo nastojali povezati suvremenu umjetnost s duhom lokalne kulture te pružiti dodatan kulturni sadržaj domaćim i inozemnim posjetiteljima – izjavila je Nikoleta Kušelj iz Odjela korporativnih komunikacija Jadranskih luksuznih hotela.

Ovogodišnje izdanje SupetARTa otvoreno je u svibnju izložbom Romane Milutin Fabris, koja je predstavila radove iz opusa „Homage to Dubrovnik“. Nakon nje, Miho Skvrce izložio je djela iz ciklusa „Na rubovima stvarnosti“, dok se umjetnica Dubravka Tullio predstavila radovima pod nazivom „Neopipljivo“. Jasmina Runje izlagala je svoja djela pod nazivom „Gdje je duša?“, a nedavno se posjetiteljima predstavila i Iris Lobaš Kukavičić s ciklusom „Dimenzije identiteta“. Svaki od umjetnika donio je vlastitu interpretaciju suvremenih tema, stvarajući bogat umjetnički dijalog unutar prostora hotela Supetar.

Aktualnu izložbu Tonka Smokvine „Impuls življenja“ posjetitelji mogu razgledati svakodnevno uz prethodnu najavu hotelu na broj 020 479 833.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović ponovno u žiriju natjecanja mladih talenata

Dulist

Lero na Međunarodnom kazališnom festivalu u Puli

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA Kako djeca doživljavaju Mediteran?

Dulist