Zanimljivosti

NOVA STANOVNICA JADRANA Ime joj je Aurelia pseudosolida, a podrijetlo joj je nepoznato

aurelia meduza

Znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku opisali su novu vrstu meduze za znanost iz roda Aurelia. Vrsta je opisana na osnovu jedne jedinke pronađene u Rovinju u ljeto 2020. tijekom njihovog boravka u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković te je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida (Garić i Batistić, 2022.), a pronađena je za vrijeme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida. Istraživanje je objavljeno u časopisu Water, a provedeno je u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koje financira Hrvatska zaklada za znanost, čiji je nositelj Institut za more i priobalje.

Prema pravilima struke, sav materijal na osnovu kojega je opisana nova vrsta se mora pohraniti u prirodoslovnim muzejima kako bi bio dostupan ostalim znanstvenicima za buduća istraživanja, tako da je meduza vrste Aurelia pseudosolida pohranjena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Ovo je već druga nova vrsta meduze opisana u posljednjih deset godina u Jadranu, nakon opisa vrste Mawia benovici iz 2014., koja je nazvana po dr. sc. Adamu Benoviću. Ekologija novoopisane vrste, kao i njezino porijeklo su još nepoznati. Budući da se u Jadranu sve češće bilježe nove vrste organizama kao posljedica klimatskih promjena, postoji mogućnost i da je ova novootkrivena vrsta meduze pridošlica u Jadranu.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist