Zanimljivosti

IMATE LJUBIMCA U STANU? Ovih osam opasnosti može im ugroziti život!

IMATE LJUBIMCA U STANU? Ovih osam opasnosti može im ugroziti život!

Hrana i lijekovi koji su za vas bezopasni za vašeg psa ili mačku mogu biti opasni. Sigurno već znate da ljubimce ne smijete puštati u blizinu kemikalija i sredstava za čišćenje, ali lista potencijalnih opasnosti u kućanstvu puno je dulja.

Portal Zadovoljna.hr stoga donosi osam stvari koje bi kućni ljubimci trebali izbjegavati.

1. Luk, češnjak, ljutika i poriluk
Ovo su namirnice koje povoljno utječu na čovjekovo zdravlje, ali štetno djeluju na crvene krvne stanice životinja. Mogu uzrokovati anemiju ili oštećenja bubrega, a slabost i nadražen želudac dva su znaka koji pokazuju da je vaš ljubimac možda pojeo neku od ovih namirnica. Važno je napomenuti kako su one opasne u sirovom i kuhanom obliku, ali ne i u obliku praha i kao takve se često nalaze u hrani za životinje.

2. Čokolada
Psi obožavaju ovu ljudsku poslasticu i zato ih njihovi vlasnici često počaste pokojom čokoladicom. Ako ne želite svom psu uskratiti ovo slatko zadovoljstvo, pripazite na to kakvu mu čokoladu dajete. Najopasnija je čokolada za kuhanje i tamna čokolada. Kakao u čokoladi sadrži teobromin koji je opasan za male životinje. Može uzrokovati povraćanje, proljev, probleme s disanjem pa čak i zastoj srca. Najsigurnija je bijela čokolada jer ona ne sadrži kakao masu, a jedna od alternativa je i mliječna čokolada s malim postotkom kakaa.

3. Žvakaće gume bez šećera
Psi i mačke ne mogu probaviti ksilitol, umjetni zaslađivač koji se nalazi u žvakaćim gumama. On utječe na razinu glukoze u njihovom krvotoku i može uzrokovati nagli pad šećera u krvi. U najgorem slučaju to može uzrokovati smrt, a druge posljedice su napadaji i oštećenja jetre.

4. Koštice
Koštice od šljiva, breskvi, trešnja i jabuka opasne su jer mogu zatvoriti dišne putove vaših ljubimaca, a jednako su opasne i ako zastanu u njihovom probavnom sustavu. Sadrže cijanogenične glikozide koji mogu dovesti do otežanog disanja i kome kod mačaka i pasa.

5. Pljesniva hrana
Ako kantu za smeće ne praznite tako često, pobrinite se da se ona nalazi izvan dohvata ljubimaca. Ostaci hrane koji se lako upljesnive (kruh, tjestenina, sir) kod njih mogu izazvati povraćanje, drhtanje i neurološke probleme.

6. Kava
Iako je za nas kofein u kavi eliksir života, kod ljubimaca izaziva povraćanje i ubrzan rad srca. Kava bez kofeina manje je opasna i ona će kod životinja uglavnom izazvati samo proljev.

7. Aspirin i ostali nesteroidni protuupalni lijekovi

Mnogi danas koriste male doze aspirina kao protuupalno sredstvo za pse i mačke, ali njegovom doziranju treba pristupiti s velikim oprezom jer može uzrokovati niz zdravstvenih problema pa čak i smrt. Opasniji je za mačke jer njihov organizam ne proizvodi enzime potrebne za njegovo probavljanje.
Dezorijentiranost, gubitak apetita, povraćanje i krvava stolica neki su od simptoma trovanja aspirinom kod mačaka. Kod pasa trovanje aspirinom može izazvati probavne smetnje, teškoće s disanjem, neurološke probleme i zastoj bubrega. Jednake simptome mogu uzrokovati i drugi lijekovi iz porodice nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena i naproksena.

8. Kućne i dvorišne biljke
Zadužene su za uljepšavanje kućanstva i stvaranje kisika, ali ako znatiželjni ljubimci odluče malo češće gricnuti krivu biljku, to bi moglo ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje. Male količine blago toksične biljke neće naštetiti životinjama, ali veće količine konzumirane u više navrata mogu biti fatalne. Među najopasnije spada ljiljan, azaleja, oleander, skočac i cikas palma. Znakovi trovanja nekom biljkom su povraćanje, često uriniranje i žeđ.

Pročitajte još

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist