Aktualno

IMAMO DOBRU DEMOGRAFSKU SLIKU Franković: Dubrovnik trenutno broji 47 tisuća stanovnika

IMAMO DOBRU DEMOGRAFSKU SLIKU Franković: Dubrovnik trenutno broji 47 tisuća stanovnika

Demografija nisu samo mladi i mlade obitelji već i naši stariji korisnici. Istaknula bih kako usprkos svim našim demografskim pokazateljima postoje gradovi i općine koje imaju pozitivna demografska kretanja – rekla je u utorak državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić o demografskoj slici Dubrovnika i naše županije nakon sastanka sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem na kojem su raspravljali o aktualnim demografskim mjerama koje se provode na razini grada i županije, potom aktualnim nacionalnim demografskim mjerama, stambenom zbrinjavanju mladih i mladih obitelji, predškolskom odgoju, položaju i problemima mladih u zajednici.

– Među dobrim primjerima su Metković, Župa dubrovačka i Konavle. Sam Grad Dubrovnik ima niz demografskih mjera koje su za pohvaliti i podupirati. Ono što mi kao Ured možemo istaknuti je Dubrovačka stanogradnja koja je jedan dobar model te zahtjeva suradnju svih drugih tijela i zakonodavni okvir. Naš Ured je već u nekoliko navrata isticao kako uz ovo postoji potreba i za programom najma stanova za mlade i mlade obitelji. Drago nam je da se razmišlja u tom smjeru jer svi smo svjesni situacije u gradovima uz more gdje postoji manjak stambenih jedinica kako mlade tako i za studente. Drugi bitan faktor kojeg često ističemo je ravnoteža privatnog i poslovnog života uz mogućnost smještanja djece u predškolske ustanove. Mi kao Ured dajemo svoje subvencije koje su u ovom trenutku doduše samo usmjerene prema općinama i gradovima iz prve do četvrte kategorije razvijenosti kojima upravo financiramo vrtiće s petsto kuna po djetetu. Vjerujemo da ćemo ovaj model širiti i na razvijenije gradove, ali zato je potrebna suradnja sa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Naš dolazak ovdje je bitan kako bi uvidjeli koji su to problemi i izazovi s kojima se svi susrećemo – komentirala je.

IMAMO DOBRU DEMOGRAFSKU SLIKU Franković: Dubrovnik trenutno broji 47 tisuća stanovnika

– Razgovarali smo o najvažnijoj politici u RH, a to je demografska politika. Utvrdili smo da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo relativno dobru demografsku sliku. Mi smo svojevremeno radili Studiju o demografskom razvoju županije u kojoj smo utvrdili da nemamo odljev stanovništva, međutim ono je sve starije i potrebno je dodatnim mjerama poticati demografsku obnovu što i radimo stvaranjem uvjeta za kvalitetno zdravstvo, školstvo, gospodarstvo, mogućnostima zapošljavanja i dobrog povezivanja. Govorili smo i o mjerama koje država predviđa i provodi. Bilo je riječi i o tome što Grad Dubrovnik radi u tom smislu. Situacija nije loša, ali je ranjiva i treba dosta raditi i dalje kako bismo očuvali i unaprijedili demografsku sliku jer bez nje nema ni razvoja pa ni opstanka – iznio je župan Nikola Dobroslavić.

IMAMO DOBRU DEMOGRAFSKU SLIKU Franković: Dubrovnik trenutno broji 47 tisuća stanovnika

U prilog dobroj demografskoj slici idu i posljednji statistički podatci prema kojima broj stanovnika Dubrovnika neprestano raste, dodao je Franković. Trenutno brojimo 47 tisuća ljudi, a prema posljednjem popisu stanovništva smo bili na 42 tisuće.

– Stanoviti rast vidi se i po broju djece upisane u vrtiće. Stalno je potrebno proširivati kapacitete kako bi zadovoljili potrebe. Tajnicu smo izvijestili i o posebnom modelu Dubrovačke stanogradnje kojim planiramo podijeliti stanove mladim ljudima te u budućnosti dodjeljivati financijske iznose po modelu ’30 puta 30′, dakle 30 tisuća eura godišnje za 30 mladih obitelji. Zatim, planiramo dodjeljivati zemljišta. Za sve to je potrebno ukloniti određene zakonske barijere. Nadamo se kako ćemo suradnjom sa središnjim uredom, ali i sa svim resornim ministarstvima uspjeti probiti led za sve jedinice lokalne samouprave kojima će biti lakše provoditi i tu vrstu demografske politike. Ukratko, Grad Dubrovnik unutar svojih proračunskih sredstava godišnje izdvaja oko 100 milijuna kuna za podupiranje mladih obitelji koje žive na našem području čime naravno podižemo kvalitetu življenja i nastavit ćemo navedeno raditi i dalje – poručio je.

IMAMO DOBRU DEMOGRAFSKU SLIKU Franković: Dubrovnik trenutno broji 47 tisuća stanovnika

Podsjetimo, sastanak je organiziran ususret konferenciji koja će se na temu ‘Doprinos jedinica lokalne područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Dubrovačko-neretvanske županije’, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u partnerstvu s Gradom Metkovićem, održati u srijedu 24. studenog u Metkoviću.

Pročitajte još

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist