Aktualno

IMAJU BORAVIŠTE U RH Obavijest za korisnike mirovina iz osiguranja iz drugih europskih država

IMAJU BORAVIŠTE U RH Obavijest za korisnike mirovina iz osiguranja iz drugih europskih država

Zbog izvanredne situacije-pandemije bolesti COVID-19, izazvane virusom SARS-CoV-2, još su neke države članice Europske unije obavijestile Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) o načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Republici Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja tiskanice potvrde o životu. Obavijest se odnosi na korisnike mirovina iz austrijskog, danskog, slovačkog, slovenskog i švicarskog osiguranja koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj.

Glavna direkcija Zavoda za mirovinsko osiguranje Republike Austrije (PVA Pensionsversicherungsanstalt) dostavila je informaciju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje da će iznimno ove godine, zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih Covidom-19, nastavno isplaćivati mirovinu korisnicima koji imaju boravište izvan Republike Austrije čak i kada ovjerene potvrde o životu nisu pravovremeno zaprimljene u nadležnoj austrijskoj ustanovi. U slučaju da korisnici mirovine iz austrijskog osiguranja dostave potvrdu o životu, istu će austrijska ustanova uzeti u obzir.

Uzimajući u obzir praktične izazove uzrokovane pandemijom zbog Covid-19, prvenstveno zbog činjenice da mnogi ljudi starije životne dobi zbog zdravstvene ugroze imaju ograničenu slobodu kretanja te destabilizaciju rada poštanskih ureda u nekoliko država, danska ustanova nadležna za isplatu davanja obavijestila je sve države članice Europske unije/EFTE da korisnicima mirovine koji borave izvan Danske neće slati tiskanice potvrde o životu do daljnjeg, a koje inače u uobičajenim okolnostima dostavlja tijekom svibnja radi ovjere pri nadležnim tijelima i ustanovama.

Agencija za socijalno osiguranje (SIA – Sociálnapoisťovňa) obavijestila je da će korisnicima mirovine s boravištem izvan Slovačke koji nisu pravovremeno dostavili potvrdu o životu idalje nastaviti isplaćivati mirovinu. Međutim, Agencija za socijalno osiguranje tim će korisnicima dostaviti poseban obrazac s napomenom da svaki korisnik osobnim potpisom potvrdi činjenicu da je živ. Istovremeno, potrebno je dodatno navesti razlog zbog kojeg nadležno tijelo ili ustanova u državi njegova boravišta nisu mogli ovjeriti njegov potpis. Potvrda se Agenciji za socijalno osiguranje može poslati putem pošte, na e-adresu podatelna@socpoist.sk, ili na njenim internetskim stranicama, u dijelu pod nazivom Centar za informacije i savjete, Formulár preotázky/Questionform.

Agencija za socijalno osiguranje prihvatit će sve potvrde koje budu zaprimljene elektroničkim putem, no izvornike treba dostaviti naknadno, kad to bude moguće. Informacije i obavijesti o ukidanju ovih privremenih mjera i načina postupanja dostavit će se pravovremeno. Adresa Agencije za socijalno osiguranje je:Sociálnapoisťovňa; Ul. 29. augusta č. 8 a 10; 813 63 Bratislava 1; Slovačka

Zavod za starosno i invalidsko osiguranje Slovenije i dalje će isplaćivati mirovinesvim korisnicima mirovine izslovenskog osiguranja koji imaju boravište u inozemstvu. Svake godine u rujnu, odnosno listopadu, Zavod za starosno i invalidsko osiguranje Slovenije provjerava potvrde o životu za one korisnike koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj, a nisu obuhvaćeni automatskom razmjenom podataka između Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Uzimajući u obzir činjenicu da izvanredno zdravstveno stanje (zaraza stanovništva, ukidanje poštanskog prometa itd.) može prouzročiti stanovite poteškoće umirovljenicima (npr. umirovljenici su primili švicarski obrazac “Potvrde o životu” prije donošenja mjera), švicarska ustanova odlučila je pojednostaviti postupke. Zbog toga, izvanredno kao i tijekom neodređenog vremenskog razdoblja, prihvaća samopotvrde o životu umirovljenika. Samopotvrda o životu mora sadržavati potpis samog umirovljenika, a priložena joj mora biti preslika osobne iskaznice ili putovnice.

Korisnici mirovine mogu navedene dokumente poslati faksom ili putem e-pošte, ovisno o tome je li priznato pravo na starosnu, obiteljsku (E-mail: AVS-46@zas.admin.ch Faks:+41 58 461 97 05) ili invalidsku mirovinu iz švicarskog osiguranja (E-mail: OAIE@zas.admin.ch Faks:+41 58 461 99 50)

.Umirovljenici koji se nalaze u teškoj situaciji mogu kontaktirati švicarsku ustanovu u hitnim slučajevima telefonom (+41 58 461 91 11).
Osiguranici pod stavkom ‘predmet’ trebaju naznačiti svoj švicarski broj socijalnog osiguranja, ime i datum rođenja.

Korisne informacije također su dostupne i na mrežnoj stranici www.zas.admin.ch .

Ako je umirovljenik izgubio ili ne posjeduje obrazac dostavljen poštom, obrazac može preuzeti s internetske stranice (engleska verzija – također su raspoložive i druge jezične verzije)

Nakon prestanka izvanrednih okolnosti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestit će korisnike o daljnjem postupanju vezano uz dostavljanje potvrda o životu.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist