Aktualno

IMA LI IH U HRVATSKOJ? Opasni zatvorenici iz Guantanama u susjednim zemljama

IMA LI IH U HRVATSKOJ? Opasni zatvorenici iz Guantanama u susjednim zemljama

Najpoznatiji američki zatvor, Guantanamo, zatvoren je i njegovi su zatvorenici ‘preraspoređeni’ u države nastale nakon raspada Jugoslavije.

Ova odluka izazvala je paranoju među državama, osobito BiH i Crnoj Gori, jer je prva primila jednog, a druga čak dvojicu zatvorenika Guantanama. Ovo nije prvi put da BiH prima ovakve zatvorenike (slučaj ‘alžirske grupe).

U kontekstu deportiranja zatvorenika, Slobodna Dalmacija odlučila je poslati upite crnogorskoj i srpskoj vladi, bosanskohercegovačkome Ministarstvu sigurnosti te hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, iz kojeg nisu dobili odgovor sudjeluje li Hrvatska u ovoj priči.

Crnogorska vlada odgovorila je kako zatvorenici imaju status tražitelja azila, a ‘prema Zakonu o azilu nije moguće objavljivanje bilo kakvih dodatnih informacija u vezi s tim’.

Kako piše Slobodna, u Srbiju su u srpnju stigli Jemenac Abdul Rahman Ahmed i Tadžikistanac Omar Hamzajavič Abdulajev. Obojica su uhićena u Afganistanu 2001. godine. Bosna i Hercegovina je u siječnju dobila Egipćanina Tarika el-Savaha, dok su Crnoj Gori stigli Abdul Aziz al-Suvajdi i Abdel Malik Vahab al-Rahabi. O njima više možete saznati ovdje.

Podsjetimo, Guantanamo je zlaglasni zatvor otvoren 2002. godine, a u njemu se navodno teroristi podvrgavaju brutalnom ispitivanju i torturi bez ikakvog suda. Predsjednik Obama obećao je zatvoriti ga čim uđe u Bijelu kuću, no čini se kako se to ipak odvija na kraju njegovog mandata.

Foto: Wikipedia/Printscreen

Pročitajte još

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist

SDSS otpao, HDZ- i Domovinski pokret na korak do pakta

Dulist